Hlavní obsah

V láhvi na Bedřišce byl extrémně hořlavý éter

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Ve skleněné lahvi, kterou vhodil dosud neznámý žhář do domku v ostravské osadě Bedřiška, bylo extrémně hořlavé rozpouštědlo diethyleter. Ve čtvrtek to potvrdila policie. Pravděpodobně tak šlo o ještě zákeřnější útok než v případě loňského žhářství ve Vítkově.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ostravskou osadu Bedřiška hlídají nepřetržitě policejní hlídky.

Článek

„Nyní je možné sdělit, že specialisté, kteří obsah lahve analyzovali, potvrdili, že se v ní nacházel diethylether,“ uvedla mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská. Žháři tak mohli v případě rozbití láhve počítat s tím, že pokud by ihned nevznikl požár, byli by obyvatelé domku omámeni a upadli by do bezvědomí.

Diethyleter, známý spíše pod zkráceným označením éter, je často používaným rozpouštědlem a dříve se také užíval ve zdravotnictví jako celkové anestetikum. Je to čirá, bezbarvá, ale extrémně hořlavá kapalina s charakteristickou nasládlou vůní.

Pokud by žháři vyšel jeho úmysl a láhev by se po dopadu na podlahu pokoje skutečně rozbila, Romové by podle odborníků neměli šanci na přežití.

Nejde o volně přístupnou látku

„Pokud by nezačalo hořet hned, byli by lidé v pokoji okamžitě omámeni a upadli by do bezvědomí,“ řekla soudní znalkyně Kateřina Orlíková. Dodala, že éter je jednou z nejvíce nebezpečných hořlavin a následky požáru by byly naprosto zničující. Diethyleter není volně dostupný a nelze ho v běžné obchodní síti koupit.

„Používá se například v laboratořích a ve farmaceutickém průmyslu. Skladování podléhá přísným bezpečnostním předpisům,“ řekla Orlíková s tím, že pokud si tuto látku chtěl někdo obstarat, musel by mít přístup do laboratoře, kde se tato hořlavina skladuje. „Musel by tam mít třeba nějakého známého, který mu tu látku obstará,“ dodala znalkyně.

Policie po pachateli zatím marně pátrá

Pachatel žhářského útoku z 14. března je stále neznámý a policie na jeho dopadení intenzivně pracuje. „Již v samotném počátku byly o podání vysvětlení požádány osoby, které měly, nebo mohly mít s prověřovanou událostí jakoukoli souvislost. Okruh prověřování se však samozřejmě neustále, na základě vyhodnocených informací, rozšiřuje,“ uvedla mluvčí policie.

Dodala, že nadále policie nemůže vyvrátit, nebo potvrdit jakoukoli vyšetřovací verzi. „Policisté tak stále pracují s několika variantami motivu útoku. Mohlo se jednat o podnikání poškozených, mezilidské vztahy, rasový útok nebo náhodný trestný čin,“ dodala mluvčí s tím, že všechny vyšetřovací verze jsou přibližně na stejné úrovni pravděpodobnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám