Hlavní obsah

V kauze Skloexportu padl podruhé zprošťující rozsudek

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Už podruhé zprostil v pátek liberecký krajský soud čtyři obžalované v kauze známé české sklářské exportní firmy Skloexport Liberec (SEL) viny. Osvobozující rozsudek si tak vyslechl 35letý syn bývalé herečky Reginy Rázové Lukáš a spolu s ním i 52letý jednatel společnosti Sincom Tábor Miloš Tůma.

Foto: Barbora Silná, Právo

Lukáš Rázl (vlevo) před senátem libereckého krajského soudu, který ho zprostil viny ve dvanáct let staré kauze.

Článek

Dále 59letý člen představenstva SEL Petr Švec a 51letý Miroslav Krajsa ze společnosti Minas – Pozemní stavby Uherské Hradiště. Ti čelili obžalobě z pokusu o vytunelování SEL pod rouškou projektu revitalizace českého sklářství.

Rozsudek není pravomocný, neboť státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání, obžalovaní se práva na odvolání vzdali.

Podle předsedy senátu Petra Neumanna se ale ani opakovaným předvolání svědků nepodařilo prokázat, že se na činu podíleli úmyslně. „Chybí subjektivní stránka věci. Ten program revitalizace českého sklářství podle odborníků nebyl až tak špatný. Navíc původně zpracovaný posudek znalecké firmy o výši způsobené škody byl hanebný, což její zástupce při hlavním líčení potvrdil a nakonec se za něj i omluvil,“ řekl po vynesení rozsudku novinářům Neumann.

Projekt byl prý nadčasový

Podobně se v závěrečné řeči vyjádřili i obhájci obžalovaných, kteří konstatovali, že celý projekt ozdravění českého sklářství byl nadčasový. Také podle Lukáše Rázla by projekt dokázal postavit české sklářství na pozici čtvrtého nejsilnějšího hráče na světě.

„Kdyby se realizoval, nebylo by české sklářství v takovém stavu, v jakém je nyní,“ řekl novinářům Rázl. Podle Neumanna ale svou roli v rozhodování o vině zmíněných čtyř obžalovaných sehrál i fakt, že předsedkyně představenstva SEL a Skloexport Group SEG Regina Rázová nikdy před senátem nevypovídala.

Ta byla podle Neumanna klíčovou osobou a měla i rozhodovací pravomoci. „Ti co zbyli, jsou z pohledu rozhodování lidmi, kteří seděli o řád níž. Znalci ale opakovaně konstatovali, že ze zdravotních důvodů není Regina Rázová schopná se hlavního líčení účastnit. Druhý ze svědků Karel Bartošek odmítl vypovídat, takže provedení důkazů nepřineslo nic nového a museli jsme opět konstatovat, že obžalovaní se trestných činů zneužití informací v obchodním styku a poškozování věřitele ve stádiu pokusu nedopustili,“ shrnul Neumann.

Obžaloba všem kladla za vinu, že se v rámci projektu revitalizace sklářství pokusili o převod veškerých aktiv SEL v podobě zahraničních afilací, ochranných známek a nemovitostí, hlavně administrativní budovy a libereckého zámečku se vzorkovnou skla, na SEG.

K tomu jim měly posloužit také společnosti Sincom Tábor a Minas - Pozemní stavby Uherské Hradiště, kam chtěli majetky převést, a dále měly být prodány ještě fyzickým osobám za účetní hodnotu pohybující se okolo 1,2 miliardy korun. Teprve poté měly být vloženy do SEG asi za 3 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám