Hlavní obsah

V kauze Rath prý existuje utajený odposlech, mohlo by jít o další politiky

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kauze obžalovaného Davida Ratha údajně existuje odposlech, který je dodnes v režimu utajení na stupeň vyhrazené a nemají k němu přístup poslancovi obhájci a dokonce ani středočeský krajský soud.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí Davida Ratha od soudu.

Článek

Ten přitom v létě celý případ korupce a zmanipulovaných zakázek začne projednávat v hlavním líčení. Právo na to upozornili Rathovi právníci Adam Černý a Roman Jelínek s tím, že podle jejich informací by mohlo jít o sledování či odposlouchávání dalších politiků.

Sám Rath už při loňském červnovém vystoupení ve Sněmovně naznačil, že peníze v jeho případu mohly jít na financování volební kampaně ČSSD.

Okresní soud v Ústí nad Labem, který v roce 2012 tento odposlech či sledování povolil, nám písemně potvrdil, že dosud nebyl odtajněn.
advokát Adam Černý

Dozorový státní zástupce Petr Jirát to však odmítá. „Není to pravda,“ prohlásil. „V této mé kauze, která je už nyní u soudu, byly všechny operativní úkony vedené v režimu vyhrazené odtajněny. A o odposlouchávání politiků vůbec nic nevím a rozhodně se to nedělo v této věci. Samozřejmě se tam obvinění bavili v odposleších o politicích, ale byli to Rath, Petr Kott a Kateřina Pancová,“ řekl Jirát.

Jenže o tom, že policie skutečně v této souvislosti dosud neznámé operativní úkony prováděla nebo stále provádí, není podle obhájců pochyb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rathovi obhájci Adam Černý (vlevo) a Roman Jelínek

„Okresní soud v Ústí nad Labem, který v roce 2012 tento odposlech či sledování povolil, nám písemně potvrdil, že dosud nebyl odtajněn,“ uvedl v pondělí Černý.

Čeho konkrétně se týká a zda jde stále o živou věc, však už nikdo potvrdit či vysvětlit nechce.

Soud povolil dvanáct úkonů

Vzhledem k tomu, že se k němu nikdo z orgánů činných v trestním řízení nehlásí, je možné, že detektivové odposlech či sledování ještě neskončili.

Pokud by šlo o již uzavřené vyšetřování, tak jak je tomu v hlavní kauze Ratha, a odposlech by neobsahoval žádné informace důležité pro trestní řízení, musel by být zničen.

Podle Černého ústečtí soudci povolili v rámci prověřování Rathova případu celkem dvanáct odposlechů či sledovaček, přičemž jedenáct z nich se prý týkalo kauzy údajně předražené plánované zakázky na rekonstrukci zámku Buštěhrad, za kterou je pro korupci stíhaný i sám Rath.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Jirát

Advokáti předpokládají, že i ten dvanáctý souvisí s tendrem na opravu zámku. Míní, že údajným odpíráním jeho obsahu policie porušuje zákon a nedodržuje „princip rovnosti zbraní“, i proto mimo jiné požádali, aby soud vrátil kauzu k došetření.

Policie se ústy svého mluvčího Jaroslava Ibeheje nechtěla k věci vyjádřit, protože případ už je u soudu.

Žalobce Jirát však nevyloučil, že pokud by skutečně jeden odposlech či sledovačka nebyly dosud odtajněny, může se týkat jiného případu, než který sám žaloval.

Bez komentáře!

V této souvislosti se nabízí možnost, že jde o úkon prováděný v rámci prověřování dalších tří podezřelých zakázek pro středočeské nemocnice, za které dosud nikdo nebyl obviněn a v nichž nefiguruje jako podezřelý Rath.

Tuto věc řeší pražské vrchní státní zastupitelství. Tamní žalobce Jiří Pražák, který loni ještě v Ústí dozoroval úplně na počátku i Rathovu kauzu, se ale k takové variantě nechtěl v pondělí vyjádřit. „Nebudu to komentovat,“ uvedl pouze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám