Hlavní obsah

V Česku vyšla bible neonacistů. Prověřuje ji policie

Právo, trj

Policejní odborníci na extremismus se začali zabývat vydáním knihy Turnerovy deníky. Česko je jedinou evropskou zemí, kde se titul objevil na knihkupeckých pultech. A stále se relativně slušně prodává. Oficiálně dosud vyšel jen v zemi svého původu - Spojených státech.

Článek

Turnerovy deníky vydala firma Kontingent Press, která podle údajů v obchodním rejstříku vznikla letos 16. dubna. Její jednatel Lukáš Jirotka nepopírá, že kvůli Turnerovým deníkům společnost založil. Knihu, kterou Jirotka sám označil za bibli neonacistů, vydal prý pro to, aby ukázal, jací jsou.

"Cílem je nastavit zrcadlo současné neonacistické propagandě, která velmi často mluví o svobodě slova a ze svých aktivistů dělá mučedníky, a přitom jejich nejoblíbenější kniha jasně ukazuje, co jsou ve skutečnosti zač. Nenávistní násilníci,“ sdělil Právu Jirotka.

Podle něho lidé mohou mít ze zakazovaných neonacistických protestů získat pocit, že jde o mučedníky a bojovníky za svobodu. "Když si ale přečtou Turnerovy deníky, jejich 'bibli', uvidí, jaké zlo to ve skutečnosti je,“ přiblížil Jirotka.

Překlad je můj, trvá na svém Jirotka

Kriminálka podle své mluvčí Pavly Kopecké vyhodnotila zmínky v médiích, přičemž překlad už dříve koloval na webech blízkých neonacistům.

"Překlad je můj vlastní. Pokud se některé výrazy nebo dokonce věty shodují, za to nemůžu. Je to celé zvláštní spekulace, která mě uráží,“ oponoval Jirotka názoru, že za svůj překlad vydává verzi kolující po internetu.

Pokud se na něho policie obrátí, hodlá jí být plně k dispozici. Odmítl, že by ho k vydání pěti tisíc kusá inspiroval obchodní úspěch českého překladu knihy Mein Kampf.

Distributor: přečtěte si to navzdory zrůdnosti 

S podobnou argumentací jako Jirotka knihu distribuuje společnost Kosmas. "Mezi členy extrémně pravicových hnutí na celém světě patří Turnerovy deníky k ,povinné četbě´... Jsme přesvědčeni, že pokud chceme pochopit podstatu myšlení a cílů těchto lidí, je dobré si tuto knihu přečíst - i navzdory její zrůdnosti a stylistické triviálnosti,“ uvedl obchodní ředitel Kosmasu Josef Žák.

Podle průvodní informace Kosmasu kniha vznikla před 30 lety a autor William Luther Pierce, který dlouho působil v řadě rasistických a neonacistických skupinách, ji publikoval pod pseudonymem Andrew MacDonald.

Příběh se podle Kosmasu odehrává v 90. letech v USA. Popisuje fiktivní rasovou válku,v níž i díky jaderným zbraním a etnickým čistkám bílá rasa vyhladí své protivníky a ovládne svět.

Německo knihu zakázalo 

Stránky Turnerových deníků měl s sebou Timothy McVeigh, který v roce 1995 v Oklahoma City náloží zabil 168 lidí. Jirotka však Právo odkázal na stanovisko politologa Zdeňka Zbořila, který podle něho konstatoval, že kniha je nezávadná. Podle ČTK Zbořil ale knihu, např. v Německu zakázanou, označil za nebezpečnou, protože míří na systém jako celek.

Proti případnému zákazu se vyslovil i jiný expert na extremismus, Miroslav Mareš. "Jsem spíše pro svobodu projevu. Mělo by ale být důsledně monitorované prostředí, kde by kniha mohla inspirovat k násilí a k napodobování,“ sdělil Právu Mareš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám