Hlavní obsah

V autech směřujících do Duchcova našli policisté pálky, mačetu i meč

Právo, koc
Aktualizováno

Po čtvrteční večerní demonstraci v Duchcově na Teplicku se zřejmě jeden muž bude zodpovídat z přestupku proti veřejnému pořádku. Policie také při kontrolách aut přijíždějících do města našla 22 zbraní, včetně baseballové pálky, mačety a meče.

Foto: Policie ČR

Policie před demonstrací zabavila řadu zbraní.

Článek

Vlastní shromáždění, kterého se zúčastnila skoro tisícovka občanů, bylo bez jakýchkoliv problémů a policie nemusela nijak zasahovat. Policie ale musela zasáhnout poté, co asi 200 lidí vyrazilo na pochod městem, konkrétně do městské části Jižní Město, kde žijí nepřizpůsobiví Romové.

„V čele průvodu bylo několik desítek příznivců krajní pravice, jejichž agresivní chování se stupňovalo i přes intenzivní práci policistů z antikonfliktního týmu. Policisté ze speciální pořádkové jednotky proto davu další cestu zamezili,“ uvedl teplický policejní mluvčí Daniel Vítek a dodal, že jednoho z demonstrantů, osmatřicetiletého muže, policisté zadrželi.

Foto: Policie ČR

Zbraně zabavené účastníkům demonstrace

V Duchcově bylo ve čtvrtek nasazeno asi 100 policistů včetně antikonfliktního týmu a kriminalistů a 60 členů speciální pořádkové jednotky. „Odpoledne jsme při kontrolách motorových vozidel, která směřovala do Duchcova, zajistili 22 zbraní. Konkrétně šlo o baseballové pálky, meč, mačetu, několik dřevěných a železných tyčí a nožů," dodal mluvčí.

Toho, že se shromáždění zvrhne v pochod proti Romům, se obávala starostka města Jitka Bártová. Její tušení se naplnilo.

V Duchcově zasáhli proti demonstrantům těžkooděnciVideo: Karel Otcovský, Právo

„Na náměstí nelze vést diskuzi. To je přesně místo pro různé křiklouny. Ti největší ani nebyli místní,“ připomněla starostka, že dav k pochodu strhla skupina mladých radikálů, kteří přijeli do Duchcova na sebe upozornit, nikoliv řešit problémy tohoto města.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Policisté demonstranty do čtvrti obývané Romy nepustili.

Protiromské nálady v Duchcově vyvolal incident v noci na 18. května, kdy skupina Romů napadla manželský pár vracející se domů z diskotéky. O brutalitě zákroku svědčí kamerový záznam, který na internetu viděly tisíce lidí.

Druhý den po incidentu obvinila policie z těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví tři muže a dvě ženy ve věku od 16 do 44 let. Rasový motiv útoku nebyl podezřelým prokázán. Policisté okolnosti případu nadále prošetřují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám