Hlavní obsah

Utržené prsty a děti přiotrávené alkoholem. Česko slavilo příchod nového roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Otravu alkoholem si během silvestrovských oslav přivodily v Jihomoravském kraji tři děti. Stav jednoho z nich byl tak těžký, že vyžadoval napojení na řízenou ventilaci. Nadměrná konzumace alkoholu, někdy v kombinaci a drogami měla za následek také množství výjezdů k psychózám, kdy pacienti měli buď sebevražedné úmysly, nebo ohrožovali okolí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Silvestrovské oslavy v Praze.

Článek

Alkohol zřejmě sehrál svoji roli v případě pádu mladého muže, který se v Adamově na Blanensku skutálel ze čtyřicetimetrového srázu. S jeho vyprošťováním museli pomoci hasiči a mladík skončil v nemocnici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vozidlo Golem na Václavském náměstí, ve kterém jsou zdravotníci schopni zasahovat u zranění většího počtu lidí.

Rušnou noc měli záchranáři v Libereckém kraji. „Oslavy se naštěstí obešly bez vážných zranění či úrazů, nejvážnější bylo poranění ruky od zábavní pyrotechniky, pacienta jsme převezli na specializované pracoviště ve Vysokém nad Jizerou,“ řekl Michael Georgiev. Jinak podle něj vyjížděli záchranáři hlavně k opilým a také k pacientům, kteří si pod vlivem alkoholu způsobili nějaký úraz. „Hlavně v horských oblastech chodí často opilí třeba sáňkovat,“ dodal mluvčí záchranné služby.

Na jihu Čech ošetřili záchranáři osm lidí s poraněním, které jim způsobila zábavní pyrotechnika. Nejvážnější případ byl ve Vyšším Brodě, kde sedmačtyřicetiletému muži vybuchl dělbuch v ruce a doktoři mu museli amputovat většinu prstů na pravé ruce, uvedla mluvčí Petra Kafková.

Nejvíce práce měli lékaři v Českých Budějovicích. Ošetřili 28 pacientů, z toho tři zranění kvůli zábavní pyrotechnice. „Lékaři traumatologického oddělení vedli již před půlnocí první operaci pacienta, kterému museli bohužel po použití zábavní pyrotechniky amputovat třetí prst na levé ruce,” uvedla mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková.

Jihočeští záchranáři zasahovali během silvestrovské noci u 142 událostí. Proti průměrnému počtu při běžných nočních směnách je to zvýšení o 65 procent.

Záchranáři v Ústeckém kraji hlásí deset výjezdů ke zraněním způsobeným zábavnou pyrotechnikou, některá zranění byla bohužel vážná, včetně popálení a závažných tržných zranění na končetinách a v obličejích.

Po půlnoci vyjeli na Medvědí skálu na Mostecku. Třicetiletý muž tam spadl ze skály a musel být s vážným zraněním přepraven do ústecké nemocnice. Vzhledem k počasí a nepřístupnému terénu byla záchrana muže komplikovaná.

Ve více než 440 případech zasahovali a bezmála 400 lidí ošetřili záchranáři v Moravskoslezském kraji. „Mezi zraněními dominovaly pády se zraněním hlavy či končetin, řezná poranění od skla či jiných ostrých předmětů. Polovina úrazů se přihodila osobám pod vlivem alkoholu, 30 pacientů uvedlo, že bylo napadeno,” uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl . S diagnózou opilosti či těžké opilosti byla ošetřena téměř půldruhá desítka osob, mezi nimi také tři dětí ve věku do patnácti let, dodal.

Středočeští záchranáři vyjeli během silvestrovské noci na pomoc 169 pacientům (vloni 172).Také oni ošetřili 14 lidí, kteří utrpěli zranění od pyrotechniky, 21 pacientů bylo poraněno při napadení a v 15 případech šlo o otravu alkoholem.

 Hasiči na jihu Moravy se nezastavili

Rušno měli také hasiči. Vyjížděli nejen k hořícím košům na odpadky a kontejnerům, které vzplály od petard, ale také k rozsáhlým požárům či autonehodám. Během oslav Silvestra vyjížděli hasiči v Česku k 176 požárům, většinou způsobeným pyrotechnikou. Zásahů bylo o 27 víc než loni a 63 víc než předloni.

Nadprůměrný počet výjezdů evidují jihomoravští hasiči. Od pondělních 20:00 do úterních 04:00 vyjížděli k 30 událostem, z toho k 17 požárům. Celková škoda po požárech je asi 335 tisíc korun, nikdo se při nich nezranil, uvedl mluvčí Jaroslav Mikoška. Během loňských silvestrovských oslav hasiči vyjížděli k 14 událostem, z toho bylo šest požárů.

V Jihočeském kraji u Zhoře na Táborsku shořel stoh balíků slámy velký 25 x 15 metrů. Škoda je asi 100 tisíc korun, uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

V Královéhradeckém kraji zasahovali hasiči u 24 událostí. Před rokem ve stejném časovém úseku vyjížděli jednadvacetkrát. Šest výjezdů měli tentokrát k požárům a šest k dopravním nehodám. Největší škodu za asi 30 tisíc korun způsobil v pondělí odpoledne požár v rodinném domě v Hořicích na Jičínsku. Od vypadlého žhavého uhlíku z krbových kamen vzplál nábytek.

Pražští hasiči zasahovali během silvestrovských oslav u 46 požárů. Kromě dvou případů byly všechny ohně způsobeny pyrotechnikou, sdělil mluvčí Martin Kavka. Přestože počet požárů způsobených petardami a dělbuchy v metropoli mírně přibylo, loni jich hasiči zaznamenali 29, letos 44, přelom roku byl celkem poklidný.

Klidnějšího silvestra než v jiných letech zažili hasiči v Ústeckém, Libereckém, Zlínském, Moravskoslezském či Olomouckém kraji.

V Karlovarském kraji přibylo  požárů kvůli zábavní pyrotechnice, ale naštěstí hořel jen odpad.

Reklama

Výběr článků

Načítám