Hlavní obsah

Útok v Dolních Chabrech může řešit zvláštní soud

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní prověřování pobodání matky a syna v pražských Dolních Chabrech z konce dubna pokračuje. Z útoku je podezřelý teprve čtrnáctiletý chlapec, vyplývá z vyjádření Městského státního zastupitelství v Praze. Kriminalisté se podle něj budou zabývat tím, zda zahájit řízení ve věcech dětí mladších 15 let. Útočníka by v takovém případě potrestal zvláštní soud pro mládež.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Pátrání v Dolních Chabrech

Článek

Co přesně se odehrálo v rodinném domě v Praze 8 v noci na středu 28. dubna, stále řeší vyšetřovatelé. „V současné době probíhá prověřování,“ potvrdil v úterý Právu mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

„Nyní bude zjišťován skutkový stav, tedy zajišťovány potřebné důkazy tak, aby mohlo být následně posouzeno, zda je namístě postupovat dle ustanovení § 90 zákona o soudnictví ve věcech mládeže, tj. zahájit řízení ve věcech dětí mladších patnácti let,“ doplnil Cimbala.

Pátrání v Dolních ChabrechVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie u činu v Dolních Chabrech posoudí, zda zahájit řízení s dítětem

Krimi

Podle dostupných informací ve zmíněnou noc záchranáři na místě ošetřili dva lidi ve velmi vážném stavu a policisté přitom pátrali po čtrnáctiletém chlapci. Později ho našli nedaleko také zraněného. Policie nechtěla potvrdit, že obě věci spolu souvisí. Uvedla pouze, že případ vyšetřuje jako pokus o vraždu.

Server CNN Prima News uvedl, že čtrnáctiletý chlapec rodinu znal a občas u ní přespával. Nejprve měl napadnout dvanáctiletého chlapce a poté jeho matku, která bránila svoji dceru. Žena následkem útoku přišla o oko a má vážně poraněnou ruku, tvrdí server.

Děti nelze stíhat

Vzhledem k tomu, že v případu figurují děti, platí u něj výrazně přísnější pravidla, co se týče poskytování informací.

Napadení v Dolních Chabrech: Matka před útočníkem bránila dceru

Krimi

„S ohledem na prvotní fázi přípravného řízení a věk dotčených osob není možné poskytovat ve věci žádné další a bližší informace,“ odmítl další do­tazy redakce Práva mluvčí Cimbala.

BEZ KOMENTÁŘE: Pobodání v pražských Dolních ChabrechVideo: Novinky

Ve zvláštním režimu se řeší i samotné zločiny spáchané mládeží, jelikož dítě mladší 15 let není trestně odpovědné. To znamená, že justice je nemůže poslat do vězení. Dospělému by u soudu za pokus o vraždu hrozilo 15 až 20 let.

V případě nezletilého pachatele jsou mezi možnostmi například uložení ochranné výchovy ve výchovném zařízení, ochranné léčení nebo psychologický program. Tresty v takových případech navrhuje státní zastupitelství a rozhoduje o nich zvláštní soud pro mládež.

„Stran specializovaných soudů doplňuji, že soudnictví ve věcech mladistvých a ve věcech posuzování činů jinak trestných spáchaných dětmi mladšími patnácti let vykonávají soudy pro mládež, tj. zvláštní senát anebo v zákonem stanovených případech předseda takového senátu nebo samosoudce příslušného okresního, krajského, vrchního a Nejvyššího soudu,“ popsal obecnou praxi Cimbala.

Útočník si v nemocnici v Nymburku počkal na zdravotní sestru a udeřil ji lopatou do hlavy

Krimi

Mezi ty nejmírnější možné tresty patří třeba dohled probačního úředníka. Do kategorie nejpřísnějších pak spadají takzvaná ochranná opatření, tedy zejména ústavní ochranné léčení a zabezpečovací detence. Ty nejnebezpečnější děti s extrémními poruchami chování končí ve Výchovném ústavu v Boleticích u Děčína.

Reklama

Výběr článků

Načítám