Hlavní obsah

Policie u činu v Dolních Chabrech posoudí, zda zahájit řízení s dítětem

Praha

V případu pokusu o vraždu v pražských Dolních Chabrech bude policie posuzovat, zda je na místě zahájit tzv. řízení ve věcech dětí mladších 15 let. Nejprve ale musí zjistit skutkový stav, tedy zajistit potřebné důkazy, uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

BEZ KOMENTÁŘE: Pobodání v pražských Dolních ChabrechVideo: Novinky

 
Článek

„S ohledem na prvotní fázi přípravného řízení a věk dotčených osob není možné poskytovat žádné další a bližší informace," dodal Cimbala. Případ je podle něho stále ve stadiu prověřování. Médiím také v souvislosti s informováním o případu připomněl Úmluvu o ochraně lidských práv a také ustanovení trestního řádu, které se vztahuje na poskytování informací o lidech mladších 18 let.

Napadení v Dolních Chabrech: Matka před útočníkem bránila dceru

Krimi

Terčem útoku nožem v Ploskovické ulici v Praze 8 se v noci na 28. dubna stali podle dřívějších informací matka a její syn. Podle zdroje CNN Prima News měl napadnout 14letý útočník svého kamaráda, a pak se rozhodl zaútočit ještě na jeho mladší sestru. Před ni se měla vrhnout matka, která během útoku utrpěla zranění oka, ruky a krku. Pak utekla do auta i s dětmi, ale musela se podle televize vrátit zpět do domu, protože si zapomněla mobil.

Chlapec i žena následně skončili v nemocnici. Policie poté informovala, že v souvislosti s případem pátrá po 14letém chlapci. Měl být ozbrojený, ale nikoliv nebezpečný. Našli ho po pár hodinách nedaleko od domu. Byl na zahradě u jiného domu, měl pravděpodobně poraněná žebra a řezná zranění. Postarala se o něj záchranka a převezla ho do nemocnice.

Incident v Dolních Chabrech vyšetřuje policie jako pokus o vraždu. Kdo je podezřelý, neřekla

Krimi

Policisté následně sdělili, že za tento skutek hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. To ovšem neplatí, pokud by pachatel nebyl plnoletý. Dítě mladší 15 let není trestně odpovědné. Podle zákona o soudnictví ve věcech mládeže mu soud může za spáchání činu, který by byl u dospělého pachatele trestný, uložit například ochrannou výchovu ve výchovném zařízení, ochranné léčení nebo psychologický program.

Zákon také uvádí, že dítěti mladšímu 15 let lze tato opatření potřebná k jeho nápravě uložit na návrh státního zastupitelství. „Státní zastupitelství je povinno návrh podat bezodkladně poté, jakmile se dozví, že trestní stíhání je nepřípustné, protože jde o osobu, která není pro nedostatek věku trestně odpovědná," stanoví předpis. O uložení opatření rozhoduje soud pro mládež.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám