Hlavní obsah

Útok psů na dítě v Lužci: Policie navrhuje obžalobu za usmrcení z nedbalosti a odebrání zvířat

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Po zhruba třech měsících ukončila policie vyšetřování útoku psů v obci Lužec nad Cidlinou na Královéhradecku. Smečka tam letos v září zaútočila na pětiletého chlapce, který následkům zranění na místě podlehl. Policie nyní státnímu zástupci navrhuje podat obžaloby na otce nezletilého dítěte (55) a na majitele psů (28).

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Psi za plotem rodinného domu v Lužci nad Cidlinou.

Článek

Policie vycházela z výpovědí svědků a ze znaleckých posudků. Oba muže nakonec obvinila z usmrcení z nedbalosti, za což jim hrozí trest vězení od jednoho do šesti let. [celá zpráva]

„Z posudků jednoznačně vyplývá a je potvrzeno, že chlapec zemřel v důsledku devastujícího zranění, které mu způsobili útočící psi,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Ze znaleckého posudku z odvětví kynologie dále vyplynulo, že se tragické události dalo předejít, kdyby muži nenechali chlapce bez dozoru.

„Ukázalo se, že se psy, nacházejícími se na pozemku majitele, byly již dříve problémy. V minulosti zaútočili na jiná zvířata nebo i přes zabezpečení vnikli na pozemky sousedů. Pravděpodobnost, že zaútočí, se dala alespoň předpokládat,“ doplnila mluvčí.

Podle znalce není rovněž vyloučeno, že by psi v budoucnu nemohli opět zaútočit. „Proto vyšetřovatel podá státnímu zástupci podnět k podání návrhu na tzv. zabrání věci, tj. odebrání psů majiteli,“ doplnila informaci Lenka Burýšková.

Deset minut z dohledu

Událost se stala na zahradě rodinného domku. Na místě byli v tu chvíli majitel psů a jeho známý, otec dítěte. Oba muži se na chodníku před domem věnovali připevňování poznávací značky na vozík za automobil a chlapci nevěnovali pozornost. Ten se sám vrátil zpět na pozemek domu.

„Asi na deset minut jsme dítě ztratili z dohledu. Když měl známý odjet, volali jsme na chlapečka, ale před domem nebyl. Začali jsme ho hledat, ale když jsme zašli dozadu za dům, už jsme ho uviděli ležet,“ popsal Právu den po tragické události mladší z obviněných mužů. [celá zpráva]

Jak tehdy uvedl, spolu s přítelkyní chovají osm psů různých plemen. Který ze psů dítě napadl, nevěděl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám