Hlavní obsah

Utečte od tyrana co nejdřív, vyzývá žena po 10 letech pekla. Teď je šťastná

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

„Utečte při první příležitosti,“ vyzývá oběti domácího násilí dvaatřicetiletá Kateřina z Ostravska, která deset let žila ve svazku s despotickým partnerem. A svého loňského rozhodnutí utéci od muže, který ji zcela sociálně izoloval a fyzicky týral, vůbec nelituje. Právě naopak. Nyní začala konečně žít svobodně, dle svých představ, a poznala i novou lásku.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Dvaatřicetiletá Kateřina, která je obětí domácího násilí, se v úterý přišla do nového poradenského centra podívat. Chtěla však zůstat v anonymitě.

Článek

„Jsem opravdu šťastná. Začala jsem znovu studovat, což jsem nemohla. Trávíme se synem i čas s rodinou, což byl taky problém. Mohu se rozhodovat sama za sebe, už nejsou žádné příkazy a zákazy. Dokonce jsem poprvé v životě byla i na třídním srazu,“ svěřila se Právu mladá maminka s tím, že ji jen mrzí, že od despotického partnera neutekla mnohem dříve.

”Nenašla jsem ale odvahu. Ta přišla až ve chvíli, kdy jsem si uvědomila, že stejně jako mě, začal týrat a sociálně izolovat i našeho syna,“ zavzpomínala Kateřina.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na zbrusu novou poradenskou místnost pro oběti domácího násilí v centru Ostravy.

Utéct se jí se synkem podařilo z automobilu, ve kterém je muž zanechal samotné. Využila okamžiku a bez peněz vyhledala pomoc lidí v nedalekém domě. Ti se pak ihned spojili s policií. Přitom na počátku jejich vztahu byla velká láska. Jenže z té se nakonec vyklubala noční můra.

„Partner se změnil. Nesměla jsem se stýkat s rodinou, kamarády. Musela jsem tvrdě pracovat na farmě, a to i ihned po porodu. Ustupovala jsem mu. Když jsem kladla odpor, tak přišel trest, bohužel i fyzický,“ líčila smutně Kateřina, která je pevně rozhodnutá se k despotovi již nevrátit.

Muž dostal dvouletou podmínku, ale odvolal se

„Soud mu uložil dvouletý podmíněný trest, on se ale odvolal, takže zatím vůbec nevím, jak to dopadne. Nicméně s ním osobně vůbec nekomunikuji, jen přes maily. Kvůli synovi, se kterým se vídává. Já se mu snažím vyhýbat. Znám místa, kam chodí,“ podotkla ještě Kateřina, která v úterý v Ostravě navštívila zbrusu novou poradenskou místnost určenou právě pro oběti domácího násilí.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na zbrusu novou poradenskou místnost pro oběti domácího násilí v centru Ostravy.

„Je dobře, že takováto poradenská centra vznikají. Já jsem tehdy vůbec nevěděla, na koho se obrátit o pomoc. Kdybych dnes utekla, tak bych šla sem,“ myslí si mladá žena, která naštěstí na muže nezanevřela a nyní má novou známost.

Tato dvě nová poradenská centra pro oběti ohrožené domácím násilím vznikla v centru Ostravy a v obvodu Poruba v rámci projektu Městského ředitelství policie Ostrava. O oběti se stará unikátní policejní tým složený z 35 policistů, z nichž je devět žen.

Vykázáno již bylo 6200 lidí

„Je důležité, aby se oběti domácího násilí, což nebývají jen ženy, ale také muži, měli kde svěřit. Poradenská místa jsou proto vybavena antistresově, aby se lidé uvolnili a dokázali o svých problémech hovořit. My jim pak můžeme poradit, ale další kroky jsou už jen na nich,“ uvedl ředitel ostravského městského policejního ředitelství René Dočekal.

Domácí násilí se stalo v Česku fenoménem. Od roku 2005 se jím zabývá policie, institut vykázání, kdy agresor musí na 10 dnů opustit společnou domácnost, mohou policisté využívat od roku 2007. Od té doby bylo v Česku vykázáno přes 6200 lidí.

V Moravskoslezském kraji bylo zatím vykázáno 774 lidí. Většinou se jednalo o manžela, druha či partnera, přibývá však případů, kdy je vykazován z domácnosti syn či matka. Nejvíce vykázaných v letošním roce v rámci severu Moravy a Slezska bylo v Ostravě a na Frýdecko-Místecku, nejméně pak na Opavsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám