Hlavní obsah

Ústavní soud: Tresty pro provozovatele growshopů jsou v pořádku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslední naděje provozovatelů growshopů, tedy obchodů s potřebami pro pěstování konopí, kde mohli zákazníci zakoupit semena a potřeby pro efektivní pěstování konopí včetně nejrůznějších příruček, v úterý splaskla. Ústavní soud nevyhověl stížnosti Karla Cermana a Petra Šmída, kteří provozovali jeden z těchto obchodů. Oba muži tak s definitivní platností byli potrestáni podmínkou, podle amnestie jim ale byly tresty prominuty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Okresní soud v Semilech Šmída jako vedoucího a Cermana jako prodavače v obchodě v Jilemnici potrestal za šíření toxikomanie.

„V prodejně nabízeli a veřejně prezentovali tištěné materiály propagující pěstování a užívání marihuany a konopí setého a poskytující návod k pěstování různých vyšlechtěných odrůd konopí setého za účelem získání co nejefektivnějšího obsahu tetrahydrocannabinolu (THC) ve vzešlých rostlinách. V těchto tiskovinách jsou kromě návodů na pěstování konopí setého popisovány i účinky užívání částí rostlin na lidský organismus a obsah THC v jednotlivých odrůdách,“ konstatovaly nižší soudy v odsuzujícím verdiktu.

Prodávali semena a radili

Oba muži se proti svému odsouzení bránili s tím, že jejich jednání nelze klasifikovat jako šíření toxikomanie, protože jen prodávali semena a dávali rady.

„Jejich obhajoba ale jen vytrhává věci z kontextu, obecné soudy pokryly jejich komplexnější jednání, které stačí naplnit skutkové znaky trestného činu. Nabízeli a veřejně propagovali pěstování konopí, zdůrazňovali a do popředí stavěli pěstování jistých odrůd s vysokým obsahem THC. Účinky na lidský organismus hodnotili pochvalně. Je to propagace nejen pěstování konopí, ale i životního stylu s naznačováním možností, které poskytuje jeho užívání,“ uvedl soudce zpravodaj Jan Musil.

Obhájce obou mužů Milan Bedroš tvrdí, že verdikt je „vítězství společenské zakázky a nikoliv zdravého rozumu”. Připomněl nemocné, kterým marihuana pomáhá.

„Ani jeden soud, ani policie neprokázala, že by klienti prodávali zakázané produkty. Všechny tiskoviny byly legální, všechna semínka byla v rámci zákona v pořádku, ale spojením těchto dvou věcí z toho policie udělala trestný čin,” uvedl Bedroš.

Prvořadý problém podle něj je, že společnost se nestará, co bude s nemocnými, jaká pravidla nastaví proto, aby mohli produkty z marihuany používat.

Dovolání odmítl Nejvyšší soud

Když dovolání obou mužů vloni odmítl Nejvyšší soud s tím, že obchody s sebou nesou společenskou škodlivost, neboť zpřístupňují širokému okolí nejen návodné a podněcující informace, ale poskytují i morální podporu a materiální zajištění pro zneužívání návykových látek, zasáhla policie proti dalším podobným prodejnám.

Po dvoutýdenních raziích v desítkách provozoven obvinili kriminalisté z šíření toxikomanie přes 50 lidí. První už si vyslechli podmíněné tresty. Mnoho obchodů pak ukončilo činnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám