Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl stížnost řidiče z kauzy vypálení kostela v Gutech

– Brno

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Jakuba Hurníka, který jako řidič figuroval v kauze vypáleného dřevěného kostela v Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku. Hurník si nyní odpykává osmiletý trest za pomoc k obecnému ohrožení.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Jakub Hurník u soudu

Článek

V usnesení je pisatel stížnosti veden pod pseudonymem, protože kauzu vzhledem k nezletilosti jednoho z kompliců řešil soud pro mládež. Z kontextu a popisu skutku je však evidentní, že stížnost podával Hurník. Tomu bylo v době činu 20 let.

Justice podle Hurníkovy obhajoby dostatečně nezohlednila to, že druhý den po činu kontaktoval policii a že nevěděl předem o žhářském záměru kompliců. Stěžoval si také na údajně nepřiměřený trest a nezohlednění některých důkazů. Nezpochybňoval, že komplice přivezl na místo činu a poté je zase odvezl. Údajně ale nevěděl, co se chystají provést.

Rád pozoruje plameny, druhý tíhne k extremismu, popsal žalobce žháře z Třince

Krimi

ÚS označil stížnost za zjevně neopodstatněnou. "Obecné soudy se zjištěním skutkového stavu zabývaly dostatečně pečlivě, svá rozhodnutí v potřebném rozsahu i kvalitě odůvodnily a reagovaly v nich na všechny stěžovatelovy námitky," stojí v usnesení.

Kostel Božího Těla z 16. století byl národní kulturní památkou. Shořel v srpnu 2017. Oheň způsobil škodu přesahující 20 milionů korun, historická škoda je podle odborníků nevyčíslitelná.

Krajský soud potrestal tři mladé muže vězením na tři a půl, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal za obecné ohrožení Jan Bortel, který akci podle rozsudku vymyslel. Jeden z odsouzených byl v době činu mladistvý, proto má mírnější trest.

Mladící koupili benzin, který načerpali do čtyř plastových lahví. Když se u kostela ujistili, že na místě nikdo není, sedmnáctiletý chlapec tři lahve položil k zadní stěně kostela, benzin ze čtvrté vylil na ně a kolem nich a škrtl zapalovačem. Mobilním telefonem si pak natáčeli, jak památka hoří.

Osm let za asistenci při zapálení kostela v Gutech platí, mladík neuspěl s dovoláním

Krimi

Hurník zůstal v autě. U soudu tvrdil, že své známé na místo dovezl, ale nepředpokládal, že kostel opravdu zapálí. Považoval to prý jen za "svalnaté řeči". Justice mu ale neuvěřila. Řidič prý dvojici po činu nadával, ale pak od nich vzal 4000 korun za pomoc.

Nejvyšší soud, který letos odmítl Hurníkovo dovolání, připustil, že řidičovo povědomí o připravovaném činu se vyvíjelo v čase. Ještě před zapálením kostela mu však muselo být jasné, k čemu se schyluje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám