Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl stížnost Brožové-Polednové, šestiletý trest platí

– Praha • Aktualizováno

Ústavní soud odmítl stížnost bývalé dělnické prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové, a definitivně tak potvrdil šestiletý trest vězení za podíl na justiční vraždě demokratické političky Milady Horákové.

Foto: Petr Horník, Právo

Ludmila Brožová - Polednová u soudu.

Článek

Řekl to v pátek generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek. Trest je pravomocný, sedmaosmdesátiletá Brožová-Polednová už nastoupila do vězení.

Horáková byla v roce 1949 zatčena, odsouzena a v roce 1950 popravena. Podle tehdejší obžaloby připravovala jako hlava spikleneckého centra návrat ke kapitalismu, spolupracovala s dalšími "zrádci režimu" a nepřátelským agentům předávala důležité informace.

Spolu s Horákovou bylo v procesu odsouzeno dalších 12 lidí, tři z nich k trestu smrti. Obvinění byla vykonstruovaná. Brožová-Polednová se jako devětadvacetiletá prokurátorka podílela na zinscenovaném procesu, jehož výsledek byl předem daný.

Strana ji vybrala pro její svědomitost a poslušnost. Při procesu Brožová-Polednová tvrdila, že jednala podle svého přesvědčení a věřila starším kolegům. Prý se snažila dělat vše, aby pomohla republice. Horáková se podle ní "musela něčeho dopustit".

Reklama

Související články

Advokát Polednové navrhuje přerušit její trest

Advokát Ludmily Brožové-Polednové požádá soud o přerušení trestu. Důvodem mají být nesplněné podmínky ve věznici dané soudem. Polednová měla být pod neustálým...

Výběr článků

Načítám