Hlavní obsah

Ústavní soud dal šanci na odškodné vývojáři střeliva, jehož manželka se zabila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kde začíná odpovědnost státu za nezákonné trestní stíhání? Na tuto otázku hledal odpověď Ústavní soud (ÚS) na případu vývojáře střeliva ze Znojemska, který se už roky soudí o odškodné. Policie jej vyšetřovala kvůli podezření z nelegálního prodeje střeliva a ještě před tím, než jej obvinila, spáchala mužova manželka sebevraždu.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle ÚS je případ tak výjimečný, že by muži mělo náležet odškodnění i za újmu způsobenou právě před zahájením stíhání.

Kořeny případu sahají až do roku 2005, kdy kriminalisté začali muže podezřívat z obchodu s náboji schopnými prorazit neprůstřelné vesty i skla. Muž od samého počátku vinu odmítal. V průběhu vyšetřování spáchala jeho manželka sebevraždu, krátce na to byl obviněn. Jeho stíhání nakonec v roce 2007 ukončil soud, přestupkové řízení pak skončilo odložením.

Soukromý zemědělec neuspěl se stížností k Ústavnímu soudu na uzavření okresů

Domácí

V roce 2009 se muž obrátil na justici se žalobou, v níž žádal odškodnění ve výši desítek milionů korun. Justice nejprve označila nárok za promlčený, po zásahu ÚS v roce 2017 mu přiznala 130 tisíc korun. Podle soudů neměl nárok na odškodné týkající se smrti jeho ženy, protože formální stíhání nastalo až krátce po její sebevraždě.

Výjimečná situace, konstatoval ÚS

Justice nenašla ani souvislost mezi zhoršením mužova zdravotního stavu a stíháním. Zastání muž našel až u ÚS. Senát se soudcem zpravodajem Jaromírem Jirsou rozhodl, že považuje náhradu za škodu vzniklou před zahájením trestního stíhání za výjimku z obecného pravidla, podle kterého se nahrazuje újma vzniklá právě až po zahájení stíhání.

Někdejší fotbalový boss Mach miliony od státu nevysoudil

Krimi

„Soudy měly dát stěžovateli šanci prokázat, že mu v příčinné souvislosti s trestním řízením jako celkem vznikla újma. ÚS nepřísluší, aby sám stanovoval finanční částku, která má být poskytnuta. Soudy však musí dostatečným způsobem zohlednit veškeré klíčové a jedinečné okolnosti tohoto případu,“ konstatoval Jirsa. Případ se tak vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 2.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám