Hlavní obsah

Ústavní soud dal naději kurdskému podnikateli na odškodné 178 miliónů

Právo, pko
Brno
Aktualizováno

Se svou stížností uspěl ve středu u Ústavního soudu (ÚS) kurdský lékař a podnikatel Yekta Uzunoglu. Ten se domáhá po republice odškodného ve výši 178 miliónů korun za údajně zmařený obchod s lokomotivami a náhradními díly v devadesátých letech. Podle podnikatele k obchodu nedošlo, protože ho justice vzala do vazby, ačkoli byl později očištěn. Případem se bude muset znovu zabývat Nejvyšší soud.

Yekta Uzunoglu má šanci na odškodněníVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podle verdiktu senátu ÚS se soudkyní zpravodajkou Ivanou Janů justice nepostupovala v podnikatelově případu správě. „Došlo k porušení ústavně zaručeného práva stěžovatele na spravedlivý proces,“ konstatovala Janů.

„Byl jsem za mřížemi v hrozných podmínkách s nejhoršími vrahy. Nemohl jsem komunikovat s nikým venku a oni tvrdí, že jsem to měl nějak domluvit a že se obchod přesto mohl uskutečnit! Ztratil jsem nejlepší roky života. Rozhodně se nevzdávám a dál budu bojovat,“ řekl po vyhlášení Uzunoglu.

Případ má své kořeny už v roce 1994, kdy podnikatel sjednával s firmou Škoda Plzeň dodávku 60 lokomotiv a náhradních dílů do zahraničí. Celkový objem zakázky měl činit více než 3,7 miliardy korun.

Před podpisem smlouvy ale podnikatel skončil ve vazbě na 2,5 roku a později byl očištěn. Podle verdiktu soudů ale i přes pobyt za mřížemi mohl transakci místo něj dokončit někdo z dalších zástupců jeho společnosti, a proto nemá nárok na odškodné.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud osvobodil kurdského lékaře Uzunoglua

Odvolací pražský městský soud v úterý osvobodil kurdského lékaře a podnikatele Yektu Uzunoglua. Zrušil tak rozsudek obvodního soudu, který mu v březnu uložil...

Výběr článků

Načítám