Hlavní obsah

Úřednice vystavovala fiktivní žádosti o dávky, milióny měla posílat sama sobě

Právo, koc
Teplice

Více jak třímiliónovou škodu podle policie způsobila 39letá žena, která pracovala na teplickém úřadu práce. Je podezřelá, že využila svého postavení v zaměstnání, kde působila na pozici specialisty dávek hmotné nouze, a po dobu téměř tří let vystavovala fiktivní žádosti o výplatu příspěvků na živobytí a doplatků na bydlení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V těchto žádostech měla zneužít osobní údaje lidí vedených v evidenci úřadu, kterým původně tyto dávky náležely, ale pobírat je z různých důvodů přestali. Ve fiktivních spisech sama vypisovala osobní údaje bývalých klientů a uváděla čísla bankovních účtů, na které si pak nechala neoprávněně zasílat finanční prostředky. Falešné složky následně skartovala, takže na podvod za celé tři roky nikdo nepřišel. Vše se zjistilo až poté, co přešla na jiné pracoviště a zkusila fígl znovu, tentokrát neúspěšně,“ přiblížil Právu případ teplický policejní mluvčí Daniel Vítek.

Žena byla v uplynulých dnech obviněna ze zločinu podvodu, za který jí s ohledem na způsobenou škodu hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Není ale jediná, kdo je v této kauze trestně stíhán. Ze zločinu podvodu spáchaného formou spolupachatelství byli obviněni i její dva známí, na jejichž bankovní účty si nechala peníze od úřadu posílat.

„Muž a žena jsou podezřelí, že si od ní na své účty nechali měsíčně posílat desetitisícové částky, které následně přeposílali na její účet. Za necelé tři roky přes účty každého z obou obviněných prošlo přes devět set tisíc korun, takže si museli být vědomi, že tak vysoké částky nemohla od úřadu práce dostávat. Oba se prý spokojili s vysvětlením, že si sama nemůže nechat na svůj bankovní účet tyto částky posílat, protože se rozvádí s manželem a bojí se, aby o peníze nepřišla,“ doplnil mluvčí.

Pomáhal jí tajit peníze před věřiteli

Dalším obviněným je muž podezřelý z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Také na jeho účet si nechala žena posílat od úřadu práce peníze, které měl následně vybírat z bankomatu a v hotovosti jí je předávat.

I on si musel být podle policistů vědomý, že takto vysoké dávky hmotné nouze nemohly být ženě ve skutečnosti úřadem vypláceny, když zde byla zaměstnaná a pobírala pravidelnou měsíční mzdu.

„Navíc se měl spokojit pouze s vysvětlením, že je žena v insolvenci a bojí se, aby tyto peníze nebyly vidět na jejím bankovním účtu. Tím, že s transakcemi souhlasil a konal tak ve víře, že jí pomáhá zatajovat příjmy před jejími věřiteli, se měl dopustit protiprávního jednání, za které mu v případě odsouzení hrozí až pětileté vězení,“ připomněl mluvčí trestní zákoník.

Reklama

Výběr článků

Načítám