Hlavní obsah

Úřednice na teambuildingu odmítla pobíhat poslepu, teď vysoudila odebrané ohodnocení

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Bývalá tajemnice bezpečnostní rady Ústeckého kraje Venuše Kindlová vyhrála s ústeckým krajským úřadem soud o odebrání osobního příplatku. Ten jí musí nyní úřad doplatit včetně úroků a soudních výloh, celkem zhruba 150 tisíc korun. Úřednice se nechtěla účastnit některých her během tmelení kolektivu, takzvaného teambuildingu, při němž odmítla běhat se zavázanýma očima a tahat s kolegy kelímky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vedoucí kanceláře hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD) Aleš Konopásek, který byl v minulosti příslušníkem StB, jí odejmul osobní ohodnocení ve výši 5500 korun měsíčně, prý ji také měl nevybíravě šikanovat. Kindlová se bránila u soudu, požadovala za 10 měsíců 55 000 korun a úroky.

Okresní soud v Ústí nad Labem nejprve její žalobu na začátku roku zamítl, sebemenší náznak šikany se prý v Konopáskově jednání neobjevil. Ve středu dal ale Kindlové v případě odebrání příplatků za pravdu krajský soud, ke kterému se odvolala.

„Její jednání, kdy se ve třech případech odmítla účastnit některých akcí, nebylo takového charakteru, aby mělo vliv na odebrání příplatku. Ten je poskytován kvůli dlouhodobě dobré práci a odborné erudici,“ řekla Právu mluvčí soudu Irena Jeřábková.

Úřad vlády si jí cenil, estébák ji nutil k odchodu

V prvním vytýkacím dopise Konopásek Kindlové namítal, že nespolupracovala při teamovém školení v červnu 2008. Nechtěla tahat na provázcích kelímky a stavět z nich věž, proto se dohodla s lektorem, že to dělat nemusí. V dalším dopise jí byla vyčítána neloajálnost, když se ohrazovala proti příkazu, že má pořádat akci, která prý náležela jinému odboru, ve třetím pak, že nejela na školení.

Krajský úřad s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Žádný soud nerozhodl o šikaně ze strany Ústeckého kraje, podstatou bylo vyplacení osobního příplatku žalobkyni. Ústecký kraj jako zaměstnavatel s dosud nepravomocným rozhodnutím nesouhlasí a dovolá se k Nejvyššímu soudu,“ řekl ředitel Krajského úřadu Ústeckého kraje Milan Zemaník.

Venuše Kindlová pracovala v čele oddělení od roku 2001, za svou práci při povodních v letech 2002 a 2006 byla oceněna. Jako velké odbornice si jí vážili například na úřadu vlády. Obdržení tří vytýkacích dopisů najednou od kancléře Konopáska pro ni prý bylo překvapivé. Kancléř jí poté prý řekl, že když z úřadu neodejde, najde způsob, jak ji vyhodit. To se stalo skutečností, v srpnu 2009 odešla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám