Hlavní obsah

Uprchlý trestanec, teď důchodce pašerák vězněný v Hongkongu. Čejkovy přitahují zloduchy

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čejkovy (Plzeňsko)

V malé vesničce Čejkovy v podhůří Šumavy žijí necelé dvě stovky obyvatel. Člověk by řekl, že tady chcípl pes. Jenže už podruhé během krátké doby na sebe obec strhává nežádoucí pozornost. Jen co utichlo pozdvižení z roku 2016, kdy se provalilo, že tady tři roky pobýval pod falešnou identitou uprchlý trestanec, přichází pro místní další šokující odhalení.

Foto: Mapy.cz

Centrum obce Čejkovy

Článek

Postaral se o něj místní penzista Vladimír Š. (69). V úterý se obcí roznesla zpráva, že byl v Hongkongu odsouzen na 27 let do vězení za pašování kokainu. Nikdo tomu tady nechce věřit.

Důchodce koupil v obci před deseti lety spoluvlastnický podíl bytu v třípodlažním domě patřícím kdysi JZD. Před rokem se ale po něm slehla zem. „Říkal, že o ten byt tady přišel a že letí do Brazílie. Od té doby jsme o něm nic neslyšeli,“ řekl jeden ze sousedů.

Jak dodal, ve sklepě prý po něm zbyla nějaká korespondence. „Šlo o vytištěné e-maily z celého světa, kde jejich pisatelé po zaplacení určitého obnosu peněz slibovali velké bohatství. U toho měl lístečky, kde měl napsané, komu a kolik zaplatil. Byly to částky v řádech desítek i stovek dolarů, které posílal někam do tramtárie,“ dodal muž.

Stařecké brýle a tepláky

Podle starousedlíků Vladimír Š. na pašeráka drog rozhodně nevypadal. „Byl menší, měl šedivé vlasy a nosil takové stařecké brýle. Používal naslouchátko a po vsi chodil jenom v teplácích. Výjimku udělal, jen když měl jet autobusem do města. To se trochu lépe oblékl a pokaždé měl s sebou brašnu, která se používá jako obal pro notebook,“ uvedla si 50letá žena.

Patří k lidem, kteří byli vychovaní ještě minulým režimem a na takové podvodné nabídky nejsou zvyklí
Josef Kutil, starosta spádové obce Hrádek

Podle ní se důchodce zřejmě potýkal s dluhy. „Půjčoval si tady hodně od lidí, po mně chtěl třeba pětistovku. Říkalo se, že má na sebe napsané úvěry od nebankovních společností. Čert ví, co v tom bylo,“ dodala žena. Připomněla, že když tady policisté před dvěma lety zatýkali Jaroslava S. s tím, že jde o uprchlého trestance, také tomu nikdo zpočátku nevěřil.

„Byl to milý a obětavý člověk. Každému tady pomáhal. Lidem přirostl k srdci. Najednou bác a vyklube se z něho takovej prevít, který se vydává za někoho, kdo není. Všichni z toho byli tenkrát paf,“ vybavovala si svědkyně.

Chtějí už mít klid

Podle starosty spádové obce Hrádek Josefa Kutila je Vladimír Š. v Čejkovech stále trvale hlášený. „Blíže jsem ho neznal, v obci se nijak neangažoval. Ani k tomu jeho zadržení v cizině neznám podrobnosti, vím o tom jen z médií. Pravda je, že jsem ho tady už dlouho nepotkal,“ sdělil starosta.

I když nezná okolnosti případu, je mu Vladimíra Š. líto. „Patří k lidem, kteří byli vychovaní ještě minulým režimem a na takové podvodné nabídky nejsou zvyklí,“ pokračoval starosta.

Sám si nepamatuje, že by se v Čejkovech stalo v minulosti cokoliv výjimečného či dramatického.  „Vždy to byla poklidná pošumavská vesnička, která nikdy žádné zloduchy nepřitahovala.  Jen doufám, že oba případy byly jen souhrou náhod a že snad už tady bude na hodně dlouhou dobu klid,“ dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám