Hlavní obsah

Ukrajina: česká policie chystá systém pro výpovědi svědků a obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká policie již shromažďuje důkazy o válečných zločinech spáchaných na Ukrajině. Jak Právu sdělila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která na věc dohlíží, česká policie spustí masivnější kampaň do konce května. Součástí bude elektronický systém pro potenciální svědky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Článek

Policie se již zabývá podezřením ze spáchání zločinu použití zakázaného bojového prostředku a nedovoleného vedení boje, za což hrozí až dvacetileté vězení nebo výjimečný trest.

„Nyní, v prvotní fázi je cílem řízení především identifikovat svědky a oběti zdržující se na území České republiky, procesním způsobem zadokumentovat jejich výpovědi a elektronické důkazy, které jejich výpověď mohou potvrdit,“ sdělila Bradáčová.

Válečné trestné činy se nepromlčují a potrestání přichází mnohdy až po mnoha letech
Lenka Bradáčová

K tomuto účelu má významně posloužit elektronický systém chystaný českou policií, který zjednoduší přístup potenciálních svědků k vyšetřujícím orgánům.

Poslouží i video

„Cílem je především zidentifikovat co nejvíce osob svědků a případných obětí, kampaň by měla být představena policií po spuštění elektronického systému na konci tohoto měsíce,“ dodala.

Jako důkaz mohou posloužit výpovědi svědků, dokumenty, ale vzhledem k charakteru moderní války také veškerá elektronická komunikace včetně zpráv, fotek, videí nebo hlasových nahrávek. Policie také monitoruje sociální sítě.

Čeští kriminalisté prověřují válečné zločiny na Ukrajině

Válka na Ukrajině

„Trestní řízení ohledně válečných trestných činů je vedeno stejnými zásadami a procesními pravidly jako jiná trestní řízení o činech, které byly spáchány na území republiky. Při opatřování důkazů postupuje policejní orgán podle obvyklých pravidel,“ uvedla Bradáčová s tím, že není možné v této fázi řízení komentovat obsah úkonů ani policejní postupy.

Válečné zločiny řeší speciální vyšetřovací skupina Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). „Zaměříme se na ty poškozené, kteří jsou na území České republiky. Ty budeme oslovovat,“ sdělil ČT ředitel centrály Jiří Mazánek.

Spolupráce s Ukrajinou

Postup vyšetřovatelů se má oproti standardnímu řízení lišit v dalším stadiu. V rámci něj budou veškeré důkazy analyzovány a srovnávány s důkazy zajištěnými na území dalších států. Podle vrchní státní zástupkyně to bude probíhat v rámci mezinárodní právní pomoci.

„Policejní orgány spolupracují s kolegy v cizině jednak prostřednictvím kontaktních bodů Europolu, ale také např. s ukrajinskými partnery cestou přímé spolupráce,“ konstatovala Bradáčová.

Blažek: Šance soudit ruské válečné zločince tu určitě je

Domácí

Jak Právu sdělil v sobotním rozhovoru ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), současná válka je specifická ve sběru důkazů, který probíhá už během války. To podle něj nese výhody, ale může to věc i zkomplikovat.

„Když se důkazy shromažďují už teď, musí se dbát na to, aby byly pořizovány procesně správným způsobem, aby je pak nemohla obhajoba případných obviněných až obžalovaných velmi jednoduše rozmetat,“ upozornil.

Promlčení neexistuje

Podle Bradáčové je nyní předčasné se zabývat tím, zda bude důkazní materiál využit v řízeních na národní či mezinárodní úrovni a popřípadě kdy. Možné jsou podle ní oba scénáře.

Ruská armáda utrpěla devastující ztráty mezi nižšími důstojníky, míní Britové

Evropa

„Válečné trestné činy se nepromlčují a některé válečné konflikty minulosti ukázaly, že potrestání přichází mnohdy až po mnoha letech. Je možné, že zajišťujeme důkazy pro budoucnost,“ uvedla.

„Naším úkolem je, abychom jich obstarali dostatek a v čase, kdy to faktická situace na mezinárodním poli dovolí, a aby pomohly usvědčit pachatele,“ doplnila vrchní státní zástupkyně.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuse o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Výběr článků

Načítám