Hlavní obsah

Údajný dotační podvod v Babišově Čapím hnízdě bere policie vážně

Právo, Jakub Troníček

Pražská hospodářská kriminálka v lednu naplno rozjela prověřování okolností udělení zhruba padesátimiliónové dotace pro luxusní farmu Čapí hnízdo na Benešovsku, patřící do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Babišovu komplexu u Olbramovic na Benešovsku dominuje stavba Čapí hnízdo.

Článek

Tzv. zahájením úkonů v trestním řízení si policie rozvázala ruce a zároveň dala najevo, že celou věc nebere na lehkou váhu. Zákon totiž stanoví, že oficiální začátek prověřování je podmíněný existencí důvodných podezření ze spáchání trestného činu.

Případ se tím dostává pod přímý dozor státního zastupitelství a detektivům tato situace dává do rukou širokou paletu nástrojů včetně možností vyslýchat svědky nebo používat operativní prostředky. Důležité rozhodnutí policie potvrdila na dotaz Práva mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Farma Čapí hnízdo neměla v letech 2007 až 2008 žádné zaměstnance ani obrat
text trestního oznámení

„Úkony v trestním řízení byly zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie,“ konstatovala mluvčí žalobců.

Vše spustil anonym

Zákon v tomto případě počítá s trestní sazbou od pěti do deseti let vězení. Úřady se dotací pro Čapí hnízdo začaly zabývat na základě anonymního trestního oznámení, podle kterého šlo ve skutečnosti o důmyslný podvod spočívající ve skrývání skutečného vlastníka farmy.

Unijní pravidla totiž stanovila, že na dotace měly nárok jen menší a střední firmy, což Agrofert nemohl splňovat. „Farma Čapí hnízdo neměla v roce 2007 až 2008 žádné zaměstnance ani obrat. Svým původem však patřila do koncernu Agrofert, jehož obrat mnohonásobně převyšoval nejvyšší povolený obrat miliardu korun,“ uvedl oznamovatel v trestním oznámení, které má Právo k dispozici.

Od Agrofertu se oddělila

„Na dotaci neměla nárok ani po účelovém oddělení od koncernu Agrofert, protože byla předtím dva roky jeho součástí, a i tím se dostala do rozporu s evropskou definicí střední firmy,“ dodal.

Původně bylo oznámení adresováno pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové.

Ta ho nicméně odmítla s tím, že její úřad není v této věci příslušný, protože předpokládaná škoda nedosahuje limitu 150 miliónů korun.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Vlastnictví Čapího hnízda přiznal Babiš veřejně až v roce 2014. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka možnost jakéhokoli podvodu vyloučil. „Nejsme si vědomi žádného pochybení, vše proběhlo zcela v souladu se zákonem a dotačními pravidly. Projekt byl navíc už několikrát úřady kontrolován,“ konstatoval Hanzelka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám