Hlavní obsah

U policie mají sloužit i cizinci, Vietnamci nebo Dagestánci

Právo, Jakub Troníček

Řady elitního protimafiánského útvaru by v budoucnu mohli rozšířit i někteří cizinci, kteří na našem území legálně žijí. Policie si od toho slibuje posun v boji s cizojazyčnými zločineckými skupinami, jejichž jazyk ani zvyky čeští detektivové neznají.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

S možným přijetím cizinců k policii počítá nová koncepce boje s organizovaným zločinem pro příští čtyři roky, kterou ve středu schválila vláda. Ministerstvo vnitra teď má necelé dva roky na to, aby přišla s konkrétním řešením, jak cizince k policii dostat.

Podle současné legislativy totiž může být policista pouze občan České republiky a právě to detektivům v boji proti zahraničním mafiím ztěžuje práci.

„Příslušníci specializovaných útvarů policie mají často nedostatečné jazykové znalosti, především co se týče vzácných jazyků, různých nářečí a slangů, přičemž kvalitní překladatelské tlumočnické služby bývají pro některé jazyky nedostupné, pro jiné jazyky příliš drahé a např. při práci v terénu často nepoužitelné,“ uvádí se v koncepci, kterou má Právo k dispozici.

Cizojazyčných organizovaných zločineckých struktur je přitom u nás celá řada a v budoucnu jich bude ještě přibývat. „Pomohlo by nám, kdybychom ve svých řadách měli lidi, kteří by znali detailně jazyk, ale také kulturu a zvyky daného etnika,“ řekl k tomu Právu šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Cizinci s legálním pobytem

Podle něj by se mohlo jednat např. o naturalizované Vietnamce, Dagestánce a další cizince, kteří mají na našem území legální trvalý pobyt. „Museli by ale samozřejmě projít velmi důkladnými bezpečnostními prověrkami, abychom vyloučili, že budou pracovat pro obě strany,“ poznamenal šéf protimafiánské jednotky.

Zároveň dodal, že cizinci by mohli být v budoucnu buď přijati přímo do služebního poměru, nebo by u policie pracovali jako občanští zaměstnanci. „Znamenalo by to i velkou ekonomickou úsporu na překladatelských službách,“ konstatoval Šlachta.

Podle tiskového mluvčího ministerstva vnitra Jiřího Korbela byla inspirací pro tuto iniciativu situace v USA, kde FBI z podobných důvodů přijímá do svých řad již několik let např. Číňany.

Vládou schválená koncepce také počítá s navazováním užších policejních kontaktů v Číně a v dalších státech východní Asie, v zemích bývalého Sovětského svazu, na Balkáně, ale i v severozápadní Africe, zejména v Nigerii. Právě organizované skupiny z těchto oblastí na našem území operují nejčastěji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám