Hlavní obsah

U Oslavan na Brněnsku hořel les, podle hasičů ho někdo zapálil úmyslně

Oslavany
Aktualizováno

Velký požár lesa u Oslavan na Brněnsku si ve středu odpoledne vyžádal nasazení sedmnácti jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu. Podle něj se nikdo nezranil, ale zásah komplikoval těžký, kopcovitý terén. Vyšetřovatel uvedl, že oheň někdo založil úmyslně.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hasiči likvidují požár lesa u Oslavan

Článek

Požár byl podle hasičů ohlášen krátce před 13. hodinou. „Plameny se šířily v nepřístupném terénu, proto se velitel zásahu rozhodl povolat i vrtulník. Ten provedl několik cílených shozů vody do prostoru požáru a monitoroval požářiště ze vzduchu,” uvedl na webu jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Požár, který hasiči dostali pod kontrolu ve 14:30 a zhruba hodinu poté jej zcela zlikvidovali, vznikl podle Příkaského ve dvou oblastech a způsobil škodu 150 tisíc korun na lesních porostech. Za příčinu stanovil vyšetřovatel úmyslné zapálení.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hasiči likvidují požár lesa u Oslavan

Zásah komplikoval těžký, kopcovitý terén. Hasiči dokonce vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, po něm už je jen zvláštní stupeň, který se vyhlašuje například při povodních. Obyvatelům však podle hasičů nebezpečí nehrozilo.

Starosta Vít Aldorf informoval, že požár se vyhnul zastavěné oblasti. „Hoří v údolí potoka Balinky na obou stranách. Jsou tam dvě velká ohniska a několik menších,” řekl a ještě před závěry hasičů poukázal na možnost úmyslného založení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám