Hlavní obsah

Trpí apatií a vyvyšuje vlastní obraz, řekl znalec o obžalovaném z přípravy vraždy

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Pavel Nárožný (41) z Přerova, který před senátem olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě čelí obžalobě z přípravy vraždy své tety, trpí smíšenou poruchou osobnosti s narcistickými rysy. V pátek to u soudu řekl znalec - psycholog Michal Pernička. Obžalovanému, bude-li uznán vinným, hrozí až 18 let za mřížemi.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s Pavlem NárožnýmVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Ta porucha se projevuje především vyvyšováním vlastního obrazu, neschopností navazovat kvalitnější vztahy, apatií k okolí a devalvací lidí, s nimiž soupeří, kteří se mu pletou do cesty. Druhé vnímá jen jako objekty, od nichž něco získá,“ vypověděl znalec s tím, že u Nárožného shledal i agresivní sklony. „Ty ale udržuje v sobě,“ prohlásil znalec.

„Vycházel prakticky jen z dřívějšího posudku, kdy se oba znalci, co ho vypracovali, prohlásili za podjaté,“ reagoval na závěry Perničkova zkoumání Nárožný, který se v jiném případě zpovídá z vraždy svého otce a také jeho manželky.

„Ten posudek jsem samozřejmě četl. Kdyby v tom mém byly odlišné závěry, musel bych to vysvětlit. To se však nestalo,“ konstatoval k tvrzení obžalovaného psycholog Pernička.

Chápu, že policie mě má v žaludku.
obžalovaný

Podle žalobce Jakuba Grmely připravoval Nárožný usmrcení tety proto, že ji vnímal jako překážku v užívání domu, kde sám bydlel a kde se dvojnásobná vražda stala. Do domu po zavražděném otci v ulici U Žebračky se nastěhoval po propuštění z vazby i se svou matkou, která později zemřela.

Čelí další obžalobě

Teta byla opatrovnicí věcí po zavražděném bratrovi, otci Nárožného. K uskutečnění svých plánů Nárožný údajně využíval svou tehdejší známou, kterou u sebe nechal bydlet. Impulsem pro přípravu vraždy tety mělo být usnesení soudu z podzimu roku 2015, jenž nařídil vyklizení nemovitosti.

Nárožný jakoukoli vinu u KS popřel. Tvrdil, že se stal obětí komplotu policie, která je na něj zaměřena z předchozího případu. „Chápu, že policie mě má v žaludku. To, co na mě hodili, je ale absurdní,“ prohlásil u KS už dříve Nárožný s tím, že výpověď korunní svědkyně, z níž obžaloba vychází, policie zmanipulovala a zfalšovala. Zároveň zpochybnil i její věrohodnost.

Nárožný také čelí obžalobě z vraždy svého otce a jeho manželky. Jejich těla se nikdy nenašla, soud je prohlásil za mrtvé. Před soudem v této kauze stojí od roku 2011. Z dvojnásobné vraždy se ho dosud nepodařilo usvědčit. Olomoucký KS ho už třikrát zprostil obžaloby, vždy však rozhodnutí zrušil vrchní soud. Naposledy loni v dubnu, kdy případ předal jinému senátu. Kauzu má nyní na stole ostravský KS. Ve věci dosud nerozhodl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám