Hlavní obsah

Trosky havarovaného bitevníku jsou rozeseté po poli, na místě jsou experti

– Kolín • Aktualizováno
Právo, rap, dan

Na poli u obce Radovesnice pokračuje vyšetřování pádu vojenského letadla L-159, které se tam zřítilo ve čtvrtek vpodvečer. Jeho 34letý pilot zahynul. Tělo našli záchranáři v troskách shořelého letounu. Ty ještě v pátek dopoledne nacházeli vyšetřovatelé rozeseté po poli.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo pádu vojenského letounu L-159Video: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

Velký prostor kolem zbytků letounu obehnala vojenská policie páskou a nikdo kromě vyšetřovatelů tam nesmí. Lokalita je střežená, policie uzavřela příjezdové cesty.

„Ještě pořád tady nacházíme kousky letadla, nikdo sem nesmí a možná se uzavřený prostor ještě zvětší, protože díly jsou skoro všude,“ říkala jedna z hlídek policie. Místo je nepřístupné, skupinky lidí pozorují ze silnice vzdálené od nehody několik stovek metrů alespoň hemžení vyšetřovatelů na horizontu. Na místo občas přijede další vojenské auto, jiné odjede.

Pilotem byl nadporučík Ondřej Sovina z Čáslavské základny. Právu to řekla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková s tím, že se zveřejněním jména souhlasila rodina zesnulého.

Foto: Armáda ČR

Pilot Ondřej Sovina

Sovina byl zástupcem velitele jednoho z pilotních rojů. V armádě sloužil už 12 let. V roce 2005, po dokončení studia pilotního oboru na Univerzitě obrany nastoupil k základně letectva u Náměště nad Oslavou, kde pilotoval stroje L-39. Dva roky na to přešel do Čáslavi na L-159.

Byl pilotem 1. třídy, který celkově nalétal 1050 hodin, na typu L-159 pak více jak 560 hodin. „Armáda České republiky a 21. základna taktického letectva v něm ztrácí nejen vynikajícího letce, ale i respektovaného vojenského profesionála a kolegu,“ uvedla Růžičková.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Trosky havarovaného letadla L159 u Kolína prohledávají vyšetřovatelé z vojenské policie a komise pro vyšetřování leteckých nehod.

„Byla to pořádná šupa. Rána jako z děla a po výbuchu tady byl trochu cítit letecký benzín. Manželka říkala, že viděla záblesk až v Kolíně,“ říkal jeden z pozorovatelů na silnici.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Trosky havarovaného letadla L159 u Kolína prohledávají vyšetřovatelé z vojenské policie a komise pro vyšetřování leteckých nehod.

Vojáci zatím mnoho informací neuvolnili. Podle sdělení generálního štábu se jednalo o jednomístný bojový letoun, který se vracel z cvičného letu na základnu v Čáslavi. Hned za letounem L-159 letěl další vojenský stroj Casa. Jeho pilot zřejmě celou nehodu viděl a podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla to byl právě pilot Casy, kdo havárii oznámil jako první.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo havárie bitevníku L-159Video: Novinky.cz

Podle místních obyvatel nevede nad místem havárie žádná pravidelná trasa letounů. „Je pravda, že tady občas létají, při nějakém výcviku nad námi proletí, ale rozhodně tu nelétají nějak pravidelně, třeba každý týden, to ne,“ řekla Právu starostka Radovesnice Danuše Dušková.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám