Hlavní obsah

Trojlístek zlodějů kradl ve firmách po celé republice, brali peníze i sekačky

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Organizovanou trojici profesionálních zlodějů se podařilo dopadnout zlínským kriminalistům. Trojlístek mužů ve věku od 32 do 39 let ze Zlínského kraje má po několika krajích v Česku na svědomí minimálně dvacet vloupání do firem. Škodu dosud policisté odhadují na čtyři milióny korun.

Domovní prohlídka u skupiny zlodějůVideo: Policie ČR

 
Článek

Koncem ledna muže dopadla zásahová jednotka na Uherskohradišťsku. „Nic netušící trojice dostala vmžiku pouta a byla eskortována na policejní oddělení, čímž se ukončila šňůra vloupání,“ sdělil policejní mluvčí Aleš Mergental.

Policisté následně při prohlídkách v jejich domovech na Slovácku a Zlínsku i v dalších nebytových prostorech zajistili věci, které pocházely z jednotlivých objasněných vloupání nebo pocházejí z další trestné činnosti.

Foto: Policie ČR

Rozsah ukradených věcí byl značný

Na místě policisté objevili finanční hotovost, stravenky v hodnotě několika desítek tisíc korun, notebooky, sekačky na trávu, motocyklové přilby, sady nářadí i sady dálničních známek. „Kromě toho byly u zadržených mužů zajištěny plynové pistole a ostré náboje do pistole,“ poznamenal mluvčí.

K dalším nálezům patřily policejní kombinézy a vesta s označením Policie. Při domovní prohlídce jednoho z rodinných domů rovněž zajistili pytel se dvěma kilogramy sušené marihuany, která byla odeslána na expertizu.

Zaměřili se na trezory a pokladny 

„Prozatím je trojice mužů obviněna ze spáchání dvaceti případů. Pocházejí z roku 2013 a došlo k nim ve čtyřech krajích České republiky. Při objasňování jednotlivých skutků jsme úzce spolupracovali s kolegy z Jihočeského, Jihomoravského i Moravskoslezského kraje,“ konstatoval náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Jindřich Kučera.

Foto: Policie ČR

Rozsah ukradených věcí byl značný

V jednotlivých předem vytipovaných objektech se pachatelé zaměřovali hlavně na trezory a pokladny. V jedné budově našli v pokladnách téměř 150 tisíc korun.

„V Jihomoravském kraji se například měli vloupat do sídla společnosti, v němž našli pokladny, z nichž ukradli přes 900 tisíc korun. V Moravskoslezském kraji se vloupali do benzínové čerpací stanice, z níž ukradli téměř čtvrt miliónu korun v hotovosti,“ doplnil Mergental.

Trojice opakovaně zavítala také do Jihočeského kraje. Například v červenci se vloupali do skladu, z něhož ukradli cigarety za více než 300 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Rozsah ukradených věcí byl značný

Ukradené věci, peníze a stravenky používal organizovaný trojlístek pachatelů pro svoji osobní potřebu. Podle Kučery se dá očekávat, že trojice mužů má na svědomí mnohem více vloupání.

V současné době jsou všichni tři muži stíhánií vazebně. Kriminalisté je obvinili z trestného činu krádeže vloupáním, kterého se měli dopouštět jako organizovaná skupina, a zároveň z poškození cizí věci. Hrozí jim až osmileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám