Hlavní obsah

Trezor Nagyové policisté omylem zabouchli a pak se do něj nemohli dostat

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většinu luxusních šperků za milióny korun měla někdejší šéfka sekretariátu premiéra Jana Nagyová (nyní Nečasová) schovanou v trezoru ve své kanceláři v budově úřadu vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová s manželem

Článek

Podle nového zjištění Práva tam detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu našli po jejím loňském červnovém zatčení především perly a prsteny.

Když jim Nečasová trezor v rámci prohlídky otevřela, nestačili se divit, jaký poklad objevili. „Tady je ale věcí,“ údajně vyjekl jeden z policistů, když do trezoru nahlédl. Kromě šperků v něm byly i různé dokumenty či upomínkové předměty.

Nemohli ho otevřít a požádali paní Nagyovou, ať ho odemkne, jenže klíče se zasekly a nešlo to ani jí
zdroj Práva

Nečasová to podle důvěryhodného zdroje Práva komentovala slovy, že šperky používá na reprezentaci, například když jde do divadla či na nějakou společenskou událost. Všechny podle zdroje patřily právě jí.

Trezor omylem zabouchl

Zmíněné prohlídky loni v červnu na úřadu vlády, u níž tedy byla Nečasová osobně, se zúčastnilo více než deset policistů, takže tam údajně zavládl určitý chaos a jednomu z nich se prý podařilo trezor nešťastně zabouchnout.

„Nemohli ho pak otevřít a požádali paní Nagyovou, ať ho odemkne, jenže klíče se zasekly a nešlo to ani jí. Komentovala to slovy, že to se jí ještě nikdy nestalo,“ řekl ve středu Právu zdroj seznámený s vyšetřováním případu.

Bezradnost policistů nakonec podle zdroje vyústila v rozhodnutí, že nedobytný trezor odvezou na služebnu na pražský Perštýn. Zavolali firmu, která těžký kolos pomocí popruhů naložila na auto a odvezla pryč.

Prohlídka až za měsíc

Za měsíc se pak podle informací Práva konalo na Perštýně druhé oficiální otevírání trezoru, tentokrát už za asistence zámečníků, kteří se prý do něj dostali za několik sekund.

Pak následovalo několikahodinové sepisování všeho, co policie v sejfu objevila. Nalezené písemné dokumenty však nic zásadního pro vyšetřování údajné politické korupce či zneužití vojenské tajné služby neobsahovaly.

„Nenašly se tam žádné usvědčující materiály k tomu, za co je stíhaná,“ podotkl zdroj Práva.

O to víc tedy detektivy zajímají nalezené šperky. Tedy například, kde na ně Nečasová vzala peníze. Minulý týden zamířili do luxusního zlatnictví Cartier v pražské Pařížské ulici. [celá zpráva]

Advokáta nesehnali

Jak Právo již v sobotu informovalo, policisté si odtamtud odnesli kompletní účetní doklady. Podle dalších informací Práva účtenky od luxusních šperků a kabelek našli u tehdejšího šéfa úřadu vlády Lubomíra Poula.

O uskutečnění prohlídky se kriminalisté snažili informovat i obhájce Nečasové, advokáta Eduarda Brunu, aby se jí rovněž mohl zúčastnit. Ten měl ale podle informací Práva v daný den vypnutý telefon a o akci se dozvěděl až po jejím skončení.

Sám Bruna ve středu pouze uvedl, že zatím nemá ke zmíněné prohlídce a k jejím výsledkům žádné informace, protože kopii od policie dosud neobdržel. Informace o nálezu šperků u Nečasové doma a hlavně v kanceláři v trezoru odmítl komentovat.

„V tuto chvíli se k věci po dohodě s klientkou nebudeme vyjadřovat,“ řekl Právu Bruna. Věc nechtěl komentovat ani šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který je služebně v zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám