Hlavní obsah

Tratil jsem na tom. Dal jsem za úplatky až dva miliony, řekl podnikatel v kauze Stoka

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Druhým dnem v úterý u brněnského krajského soudu pokračuje projednávání kauzy Stoka, tedy údajného ovlivňování veřejných zakázek na radnici Brno-střed a v brněnských městských firmách. Před senát v čele s Jaroslavou Bartošovou předstupují další obžalovaní se svými výpověďmi. Plně se ke korupci doznal stavební podnikatel Lubomír Smolka, který přiznal, že platil deset procent z ceny zakázek jako tzv. provizi.

BEZ KOMENTÁŘE: Jiří Švachula přichází k souduVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Spolupracující obviněný podnikatel Smolka z firmy Kros-stav před soudem popsal, jak dával dalším obžalovaným, podnikateli Pavlu Ovčarčinovi nebo vedoucímu odboru investičního a správy bytových domů radnice Brno-střed Petru Liškutinovi desetiprocentní provize.

Švachula u soudu poprvé promluvil, všechna obvinění popřel

Krimi

„Půlka se dávala při podpisu smlouvy a půlka po dokončení stavby. Později se dávalo deset procent po dokončení. Já jsem nechtěl firmu dostat do potíží, tak jsem to platil z mých soukromých peněz. Chtěl jsem, aby firma fungovala, abych měl zakázky a mohl jsem ji předat. Tratil jsem na tom. Dal jsem úplatky asi ve výši dvou milionů, dostal jsem zakázky za asi dvacet milionů,“ popsal u soudu Smolka.

Smolka také přiznal, že dal dohromady seznam důvěryhodných firem. „Ovčarčin mě požádal, abych pro Brno-střed vypracoval seznam firem, které mají nějakou historii a které znám. Tak jsem dal dohromady asi 25 firem. Pak byly stanoveny podmínky deseti procent. Ovčarčin ani Liškutin mi neříkali, co se s těmi penězi pak dělo. Jen stručně řekli, že je to platba za odvedenou zakázku,“ vypověděl.

Švachula z vazby nepůjde. Nabízené záruky nepomohly

Krimi

„Věděl jsem, že je pak nějaký další dělení peněz, ale nevěděl jsem o dalších lidech. Jednou jsem potkal Švachulu a ten se mě jen zeptal, jestli jsem v kontaktu s Ovčarčinem,“ dodal podnikatel.

Peníze jsem nosil Švachulovi do vinotéky 

Jak fungoval systém úplatků na Správě nemovitostí městské části Brno-střed, popsal bývalý technický náměstek Petr Kosmák. Podle své výpovědi inkasoval úplatky od firem zajišťujících opravy bytového fondu. Peníze nosil nejprve dalšímu spoluobžalovanému Pavlu Ovčarčinovi a poté je nechával ve Švachulově vinotéce.

Takto prý nosil měsíčně desítky až stovky tisíc korun. Do údajného korupčního kolotoče naskočil řadový technik na Správě nemovitostí Kosmák na přelomu let 2014 a 2015, kdy se na Správě nemovitistí uvolnilo místo technického náměstka. „Můj známý mě v kavárně seznámil s Ovčarčinem, který mi řekl, že má vazby na vedení městské části. Navrhl mi, že bych se mohl stát náměstkem, za určitých podmínek. Řekl, že je v plánu výměna dodavatelských firem, které z objemu fakturovaných částek budou něco odvádět,“ popsal Kosmák s tím, že kdyby prý odmítl, ztratil by práci.

Po schůzce mu podle jeho slov zavolal sám Švachula a všechno potvrdil. Kosmák tedy na nabídku kývl, stal se technickým náměstkem a začal inkasovat. Od firem vybíral 15 procent z fakturovaných částek, dvě procenta si nechal a třináct odevzdával.

Švachula vinu odmítl

„Jednou za měsíc jsem dával sjetiny faktur Ovčarčinovi, sedli jsme si nato, on si kroužkoval, co kdo fakturoval, a pak vypočetl částku, kterou mám vybrat od jeho dodavatelů. Nechal mi na to 14 dní, pak jsme se sešli a předal jsem mu to v hotovosti. Tak to šlo do půlky roku 2016, kdy mi Švachula řekl, že Ovčarčin skončil,“ vypověděl Kosmák.

Náměstka si poté podle jeho slov povolal Švachula do své galerie. „Řekl mi, že to už nebudu nosit Ovčarčinovi, ale přímo jemu, že to mám nosit obsluze ve vinotéce Garage wine. A tak jsem nosil úplatky tam,“ konstatoval Kosmák. „Celkem mi to hodilo asi 3,5 milionu korun. Všechny peníze jsem odkládal bokem, když mě zatkli, všechny jsem odevzdal policii. Je mi to líto, vymklo se mi to kontrole. Nevím, proč jsem to udělal, ohrozil jsem rodinu i sebe. Nechtěl jsem tehdy ztratit zaměstnání, které mě bavilo,“ dodal Kosmák.

Podle obžaloby stál na vrcholu korupční pyramidy bývalý místostarosta radnice Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO). K tomu se měly sbíhat nitky úplatků, které přímo inkasovali další pomocníci. Švachula při pondělním výslechu obvinění důrazně odmítl a tvrdil, že sám byl vydírán od dalšího údajného člena skupiny, podnikatele Samana El-Talabaniho. Ten také vystupuje v pozici spolupracujícího obviněného a výměnou za nižší trest usvědčuje další údajné kumpány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám