Hlavní obsah

Tragédie na Břeclavsku, mladý muž ve studni zřejmě zahynul

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké Pavlovice

Ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku v sobotu v poledne zřejmě zahynul šestadvacetiletý muž při čištění studny. Po vyčerpání vody slezl na její dno v hloubce asi deseti metrů. V tu chvíli se ale sesunula část vyzdívky studny tak, že muž zůstal pod sutí. Patrně zemřel. Následně se ukázalo, že vyprostit jeho tělo bude mimořádně složitý technický úkol.

Foto: HZS JMK

Odstraňování závalu je mimořádně složitým technickým úkolem. Studna je navíc na špatně přístupném místě.

Článek

„Museli jsme si přivolat na pomoc kolegy z báňské záchranné služby. Teoretická možnost, že muž stále žije, protože se nad ním vytvořila v závalu vzduchová kapsa, sice existuje, je ale naprosto minimální. Uplynulo již více než čtyřiadvacet hodin od neštěstí. Šance jsou opravdu nepatrné,“ řekl v neděli večer k zásahu mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Problém je v tom, že studna o průměru 1,5 metru je poměrně stará. Přesně tomu také odpovídá její vyzdívka. S největší pravděpodobností je pouze obložená kamením, ne řádně vyzděna. Dnes už se místo zdiva používají ve studnách do sebe vložené betonové skruže.

Vyčerpáním vody ze studny se patrně změnily síly působící na obložení studny. Za situace, kdy byla plná vody, byl tlak působící zvenku i zevnitř vyrovnaný. To se ale náhle změnilo po vyčerpání vody. Suť hasiči odsávají. Do nedělních 17:00 pronikli do hloubky 8,5 metru.

„Máme před sebou zhruba jen 1,5 metru. Přesto nemůžeme suť dále odklízet. Kolegové z báňské záchranné služby musí nejprve celou studnu zpevnit, jinak bude její destrukce pokračovat,“ vysvětlil Dvořák. Netroufl si odhadnout, kdy se hasiči dostanou až k tělu muže.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Břeclavsku zasypala muže ve studni zemina

Ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku zasypala v sobotu odpoledne muže ve studni zemina. Informovali o tom mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková a hasičů...

Výběr článků

Načítám