Hlavní obsah

Tělo zardoušené partnerky si nechal tři dny doma, odsedí si 14,5 roku

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Šestačtyřicetiletý Libor Lébl, který loni v Praze zardousil svou partnerku a s její mrtvolou pak tři dny v bytě žil, si za vraždu odsedí 14,5 roku. Do vězení se zvýšenou ostrahou ho v pátek poslal Městský soud v Praze. Současně má Lébl nařízenou ústavní protialkoholní léčbu. Verdikt není pravomocný, státní zástupkyně i Lébl si ponechali lhůtu na případná odvolání.

Foto: Novinky

Libor Lébl přichází k soudu (archivní foto)

Článek

Vzhledem k tomu, že Lébl svůj čin nijak nepopíral, naopak ho docela detailně popsal, byla pro soud hlavní otázkou zejména výše trestu. „Dospěli jsme k tomu, že trest uložený lehce nad polovinou trestní sazby v kombinaci s ústavní léčbou je trest dostatečný,“ prohlásila soudkyně Veronika Čeplová.

Mezi polehčujícími okolnostmi soudkyně zmínila právě Léblovo doznání nebo jeho projevenou lítost. „Věříme, že určitým způsobem toho činu litoval, i když těžko odhadnout z jakých důvodů toho litoval,“ podotkla soudkyně. Léblovi pak přitížila absence jakékoliv motivace i fakt, že se podobného činu v minulosti již dopustil.

„Tento druh trestné činnosti mu úplně cizí není, určitý způsob takové trestné činnosti už absolvoval,“ pokračovala ve zdůvodňování soudkyně. „Přihlíželi jsme k tomu, že sice záznamy v rejstříku trestů jsou zahlazené, ale museli jsme vycházet z osoby obžalovaného, který již v minulosti podobnou trestnou činnost spáchal a byl za ni odsouzen,“ dodala

Vymlácené zuby, pobodané prso

Lébl podle obžaloby loni v létě na pražské Harfě po předchozím popíjení a hádce chytil svou partnerku oběma rukama za krk a rdousil ji, dokud neztratila vědomí. Pak ji kopal, vymlátil jí dřevěnou tyčí zuby a vykosťovacím nožem ji bodl do levého prsa.

„K tomu, jak se choval k tělu poškozené po činu, nad tím zůstává rozum stát,“ komentovala Léblovo počínání soudkyně Veronika Čeplová. „To, jak v jakémsi post-vzteku s tělem poškozené zacházel, to také nesvědčí o tom, jak ji strašně miloval a jak jí nechtěl ublížit,“ dodala.

Na samotný incident si Lébl prý moc nepamatuje, ten den vypil asi čtyři litry vína. „Vyčítala mi všechno možný. Pak mi přeskočilo v hlavě, uvědomuju si, jak mám ruce na jejím krku a pak jak sedím v obýváku a ona tam leží mrtvá,“ popsal osudný moment obžalovaný.

Léblův obhájce navrhoval překvalifikovat čin na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. To ale soudkyně Čeplová odmítla. „Je to něco jiného, než když někdo dá v alkoholovém opojení manželce pěstí a ta nešťastnou náhodou spadne na roh mramorového stolu. To není tento případ,“ vysvětlila Čeplová. Podle znalce Lébl svou družku škrtil minimálně dvě minuty.

Státní zástupkyně pro Lébla navrhovala trest kolem sedmnácti, osmnácti let, tedy při horní hranici trestní sazby.

Policii na sebe nechal zavolat

S mrtvolou žil v bytě Lébl další tři dny, během kterých si jen chodil do nedalekého obchodu pro další alkohol.

Čtvrtý den došly Léblovi peníze a navíc pobyt v bytě už byl pro něj obtížný, protože tělo bylo i kvůli vysokým letním teplotám v rozkladu a zapáchalo. Ve večerce vyměnil kávu a partnerčiny náušnice za krabičku cigaret. Potom šel do restaurace U Hofmanů a v pití pokračoval.

„Když po mně chtěl číšník zaplatit, tak jsem mu řekl, ať zavolá policii, že stejně na zaplacení nemám a že jsem zabil svoji ženu,“ uvedl u soudu Lébl. To číšník udělal a policie si pro Lébla přijela do restaurace.

Lébl sám uvedl, že alkohol pil v podstatě celý život. „Připravil jsem o život někoho, koho jsem miloval, kdo pro mě znamenal strašně moc,“ kál se Lébl v závěrečné řeči. „Uvědomuju si svůj problém s alkoholem, ale tohle se stát nemělo. Strašně lituju, že jsem to nezabrzdil dřív,“ dodal.

V minulosti byl několikrát trestaný, mimo jiné za znásilnění své tehdejší tchyně nebo za vykrádání aut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám