Hlavní obsah

Svědek, který po 20 letech udal vraha, spáchal sebevraždu

Právo, Patrik Biskup
Mariánské Lázně

Šestačtyřicetiletý Tomáš Volejník z Mariánských Lázní už soudu neuvede okolnosti dvacet let staré vraždy, kterou letos v únoru pomohl policistům objasnit deset dní před jejím promlčením. Tento klíčový svědek, který tehdy pomáhal pachateli zbavit se těla a který kriminalisty nyní přivedl k místu, kde bylo ukryté, spáchal sebevraždu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obviněný Jan P. skončil ve vazbě

Článek

Podle informací Práva se tak stalo na přelomu června a července po podání obžaloby na muže, který je z vraždy podezřelý.

Policie k sebevraždě nesdělila žádné podrobnosti. „Tuto informaci jsem dostala, ale nemám to zatím černé na bílém. Se spisem už pracuje soud,“ reagovala na dotaz Práva státní zástupkyně, která vyšetřování vraždy dozorovala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právo zjistilo, že smrt Volejníka signalizoval soudu advokát obviněného. „Samozřejmě by bylo lepší, kdyby mohl svědek hovořit před soudem,“ konstatovala žalobkyně. Ten se tak bude muset vypořádat s jeho výpovědí z přípravného řízení, která byla stěžejním důkazem pro obvinění z vraždy 47letého Jana P.

Dva šípy do hlavy

Ten měl zabíjet 9. března 1994 ve svém domě v Mariánských Lázních. Obětí byl obchodník s valutami Zdeněk L. (66).

„Toho obžalovaný vylákal do domu pod falešnou legendou, že pro něho zprostředkoval koupi 250 tisíc německých marek od svého známého ve výhodném kurzu. Když poškozený zjistil, že byl oklamán, a chtěl z domu odejít, obžalovaný ho dvěma výstřely šípů z kuše zasáhl do hlavy a pak ho ještě bodl do krku,“ uvádí se v obžalobě.

Zdeněk L. zemřel na místě na následky poranění mozku. Pachatel mu sebral peníze a společně s Volejníkem tělo odnesli do sklepa, kde ho následně ukryli do jímky na vodu a zalili několika vrstvami betonu. Policisté se k tělu dostali až za pomoci sbíječek.

Po sdělení obvinění 27. února skončil Jan P. ve vazbě. Soud ho tam poslal z obavy, že by se mohl na svobodě skrývat či jinak mařit vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám