Hlavní obsah

Švachula z vazby nepůjde. Nabízené záruky nepomohly

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen několik dní mohl živit naději na propuštění z vazby bývalý místostarosta radnice Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO). Po zásahu olomouckého vrchního soudu se totiž musel o jeho dalším setrvání ve vazbě narychlo radit brněnský soud, který ale v pondělí všechny nabízené záruky včetně elektronického náramku odmítl.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Švachula u soudu

Článek

Podle informací Práva musel soudu brněnský trestní senát v čele s Jaroslavou Bartošovou znovu posoudit všechny navrhované záruky, které Švachula za propuštění z vazby domů nabízel.

Podle zjištění redakce se za něj chtělo zaručit hned několik osob, bývalý politik také nabízel odevzdání pasu či dozor nad pohybem v podobě elektronického náramku. Nic z toho ale soud jako dostatečnou garanci neuznal. Obhajoba už se ani nepokoušela změnit jejich názor návrhem na kauci, neboť soud už dříve rozhodl, že nad peněžitou zárukou by byl ochoten se zamyslet jen v případě, že by její výše dosáhla škody vyčíslené v obžalobě, tedy okolo padesáti milionů korun.

Podle státního zastupitelství byl právě Švachula hlavou skupiny, která za úplatky ovlivňovala veřejné zakázky.

Oddálení procesu?

Nečekané vazební zasedání, kterého se Švachula tentokrát osobně nezúčastnil, by ale mohlo mít dopad na naplánovaný začátek celého procesu, kde společně se Švachulou bude čelit obžalobě další desítka údajných kompliců a také dvě firmy.

Proti usnesení soudu o ponechání ve vazbě totiž může Švachula podat stížnost, a pokud tak učiní, celý spis by měl opět putovat k posouzení do Olomouce. Samotné usnesení navíc soud musí sepsat a doručit všem stranám sporu, což celý proces ještě zpomaluje.

Brněnská Stoka se měla rozlít do celého Jihomoravského kraje

Krimi

Švachula jako jediný z obžalovaných zatím nevypovídal. Podle přesvědčení státního zástupce je ale jeho vina jasně prokazatelná.

„Dlouhodobou systematickou trestnou činnost skupiny směroval do více oblastí, ve kterých mohl uplatňovat vliv na přidělování veřejných zakázek a výběr úplatků, a neváhal iniciovat korupční ovlivnění stovek zakázek u desítek nejrůznějších dodavatelů. Korupce v jeho podání skutečně prorůstala do všech koutů,“ hodnotí expolitikovu činnost podle dokumentů, které má Právo k dispozici, státní zastupitelství.

„Dlouhodobost a univerzalita korupčního úsilí Švachuly nepochybně přispěla k infikování prostředí zadávání veřejných zakázek v regionu, kdy byla a patrně dosud je povinnost odvádět korupční plnění považovaná téměř za notorietu (všeobecně známou skutečnost, pozn. red.),“ vystavilo státní zastupitelství Brnu a potažmo celé jižní Moravě nepěkné vysvědčení.

Policie prověří v kauze Stoka kvůli možné korupci další zakázky

Domácí

Právo totiž minulý týden upozornilo na obavu, že skupina se zřejmě chystala expandovat a začínala si „porcovat“ i krajské zakázky.

Samotné první hlavní líčení je u brněnského soudu naplánováno na 21. září. Senát soudkyně Bartošové už vypsal další více než dvě desítky termínů až do konce roku, poslední letošní jednání by se mělo uskutečnit 17. prosince.

Přestože v případu figurují čtyři obžalovaní v pozici spolupracujícího obviněného, což znamená, že vypovídali jak o své činnosti, tak také pomáhají usvědčit své komplice, podle zdrojů Práva rozsudek zřejmě ještě letos nezazní.

Reklama

Výběr článků

Načítám