Hlavní obsah

Švábův gang hnala k vydírání a vraždění touha po bohatství, řekl znalec

– Praha

Zisk, majetkový prospěch a obohacení, to jsou hlavní motivy trestné činnosti Švábova gangu, který do zahraničí unášel movité podnikatele. U Městského soudu v Praze to v pondělí uvedl soudní znalec Jiří Klose, který zpracoval psychologické posudky sedmi obžalovaných.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangu Michaela Švába. Na snímku soudní síň

Článek

Údajný šéf únosců Michael Šváb je podle posudku nadprůměrně inteligentní a má sklony k ovlivňování lidí. Podle obžaloby skupina fungovala tak, že si Šváb vyhlížel movité lidi, které následně pod různými záminkami lákal do ciziny. Tam je prý jeho komplicové věznili a vydíráním nutili k vyplacení částek ve výši desítek miliónů korun.

Ve dvou případech pak tato akce skončila smrtí unesených podnikatelů. Vedle Švába se na činnosti organizované skupiny podle spisu podíleli jeho údajná "pravá ruka" Libor Skopalík a pak Daniel Dimitrov, Petr Klement, Skopalíkův bratr Petr, Miloslav Malík a Jiří Přeučil. Dimitrov v kauze vystupuje jako spolupracující obviněný. Prvním pěti mužům hrozí doživotní trest, zbylým dvěma až 16 let vězení.

Litovali hlavně sebe

Z psychologických znaleckých posudků vyplynulo, že nikdo z obžalovaných netrpí duševní poruchou. Podle znalce má většina členů údajného gangu sníženou možnost pro resocializaci. Někteří z členů gangu podle lékaře nad spáchanými činy projevili lítost, někteří však prý litovali spíš sebe. Znalec také na dotaz státního zástupce uvedl, že by si Švába dokázal představit jako šéfa gangu. "Věděl jsem, že to takhle dopadne," reagoval Šváb na výstup soudního znalce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V pondělí pokračovalo u Městského soudu v Praze líčení s členy tzv. Švábova gangu. Na snímku Michael Šváb

Podle obžaloby má skupina na svědomí život devětačtyřicetiletého podnikatele, kterého v roce 2012 ubila kamenem v poušti ve Spojených arabských emirátech, a dvaasedmdesátiletého podnikatele, jehož o rok později unesla v Nice a poté zastřelila v Itálii.

Navíc prý vylákal gang už v roce 2011 do Valencie někdejšího českého provozovatele internetových portálů, jenž se musel z tamního zajetí vyplatit částkou 34 miliónů korun. Šváb si údajně následně vytipoval úspěšného českého hráče pokeru, kterého vábil na smyšlený privátní turnaj do Cannes. Plán mu ale nevyšel. Loni pak prý gang nalákal do Nice i majitele jachty, jemuž zřejmě zachránilo život to, že do Francie nepřicestoval sám, ale s celou rodinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám