Hlavní obsah

Strakonický soud napravil křivdu z padesátých let, rehabilitoval uvězněnou statkářku

Strakonice

Okresní soud ve Strakonicích v úterý definitivně napravil křivdu z 50. let minulého století. Tehdy, v roce 1955 poslal Lidový soud ve Strakonicích jihočeskou statkářku Marii Švejdovou (1905 až 1989) na tři roky do vězení a zabavil i rodinný majetek včetně rozlehlého statku. Označil ji za kulačku, která i přes veškeré výzvy a nabídky nechala ležet ladem 4,80 hektaru půdy v Kakovicích u Volyně na Strakonicku.

Státní zástupkyně Věra Smíšková, vnučky Jaroslava Forejtová a Hana Králová před soudní síní ve StrakonicíchVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Následné polistopadové soudy zrušily rozsudek, rehabilitovaly paní Švejdovou, ale nezabývaly se nezákonným zabavením majetku její dcery Jarmily (později Martínkové), která byla tehdy nezletilá.

Úterní soud rehabilitoval tedy i toto zabavení části statku. Matka ani dcera se rozsudku nedožily, a tak ho vyslechly až vnučky Švejdové – Jaroslava Forejtová a Hana Králová. Ta se při vyhlášení rozsudku neubránila slzám. „Je to pro nás morální satisfakce a důkaz toho, že se lze domoci práva,“ kvitovala rozsudek její sestra Jaroslava Forejtová.

Nejvyšší soud přiznal právníku Halbichovi odměnu za spor o Lidový dům

Domácí

Rozsudek neznamená pro pozůstalé jakoukoliv finanční kompenzaci, o kterou ani nežádali. „To mě vůbec nenapadlo,“ reagovala na dotaz Práva vnučka Hana Králová. Zmínila, že po listopadové revoluci dostali zabavené zemědělské hospodářství s několika stavbami zpátky.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Státní zástupkyně Věra Smíšková (úplně vlevo), vnučky Jaroslava Forejtová a Hana Králová (s berlemi) před soudní síní ve Strakonicích.

„My tam teď žijeme, ale kdyby nebylo manžela, tak bychom se do oprav a bydlení vůbec nepustili. Dělali jsme celé nové krovy 25metrového stavení, na jedné budově chyběly tašky. Bylo to po JZD zkrátka v hrozném stavu, ale dokázali jsme to napravit,“ konstatovala Králová.

Tři roky vězení 

Advokát vnuček Lubomír Müller zmínil, že úterní rozsudek se týkal i Jarmily Martínkové, když její matku rehabilitovaly už předchozí soudy. „Paní Švejdová byla plně rehabilitována, ale na její dceru se zapomnělo. Ničím se neprovinila, za nic nebyla odsouzena, přesto jí byla zabavena polovina majetku,“ podotkl Müller.

Proces s Marií Švejdovou se zařadil mezi zmanipulované soudy padesátých let minulého století. Trestní oznámení na ni podal místní národní výbor v Marčovicích na Strakonicku. Označil ji za sabotérku národního hospodářství a rozvratnický element.

Kvůli tomu, že nezvládala obhospodařovat asi pět hektarů půdy, prý urážela funkcionáře národního výboru a její dobytek se údajně navíc pásl na družstevních polích, jí lidový soud vyměřil tříletý trest ve věznici, který si skutečně celý i přes svůj špatný zdravotní stav musela odsedět.

Reklama

Výběr článků

Načítám