Hlavní obsah

Stíhání extajemníka ÚV KSČ Fojtíka zatím nekončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od léta má státní zástupce z Prahy 1 na stole návrh policejních historiků z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinu komunismu (ÚDV) na zastavení trestního stíhání bývalého vrcholného představitele komunistického Československa Jana Fojtíka (93).

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Fojtík (vlevo) po boku Miroslava Štěpána

Článek

Ten je viněn z podílu na smrti a zranění minimálně osmi lidí na československých hranicích v době totality.

Pracovníci ÚDV chtěli případ někdejšího člena předsednictva Ústředního výboru KSČ uzavřít s tím, že kvůli vysokému věku a špatnému zdraví není Fojtík podle znalců nadále schopen se účastnit trestního řízení.

Jenže podle nynějších zjištění redakce se žalobce zatím rozhodl návrhu ÚDV nevyhovět a vyžádá si nový znalecký posudek, který by měl znovu přezkoumat především Fojtíkův duševní stav.

Stíhání někdejšího člena KSČ Fojtíka bude pokračovat

Krimi

Právu to v úterý potvrdil šéf žalobců z Prahy 1 Jan Lelek. „V případu obviněného Fojtíka jsme čekali na rozhodnutí Ústavního soudu, které padlo minulý týden,“ uvedl Lelek.

„Budeme v jeho věci postupovat úplně stejně jako u ostatních dříve obviněných funkcionářů KSČ Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara, tedy že necháme vyhotovit další znalecký posudek,” dodal Lelek.

Narážel přitom na skutečnost, že ústavní soudci minulý týden zrušili letošní pravomocné rozhodnutí pražských městských žalobců o zastavení stíhání bývalého předsedy komunistické vlády Štrougala i někdejšího ministra vnitra Vajnara.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Fojtík (uprostřed), Miloš Jakeš (vlevo) a Miroslav Štěpán na pohřbu herečky Jiřiny Švorcové (12. srpna 2011)

Ti byli jako členové předsednictva KSČ podezřelí, že měli informace o střelbě na hranicích na lidi snažící se utéct z komunistického Československa a nic proti tomu nečinili, nebo dokonce vydávali ke střelbě pokyny.

Vajnar měl v té době jako federální ministr vnitra v kompetenci upravovat nařízeními a rozkazy práva a povinnosti příslušníků Pohraniční stráže, a to včetně oprávnění užít zbraň.

Podle dvou původních soudních znalců Štrougal s Vajnarem trpí duševní chorobou, která jim trvale znemožňuje chápat smysl trestního stíhání, proto bylo zastaveno.

Jenže Ústavní soud nyní konstatoval, že tito znalci nebyli nestranní.

Policie obvinila pohlavára KSČ Fojtíka kvůli lidem zastřeleným na hranicích

Krimi

Oba byli podle soudkyně Kateřiny Šimáčkové spojení s nedemokratickým režimem, jeden byl členem KSČ a důstojníkem protivzdušné obrany.

„Není žádoucí, aby klíčový znalecký posudek zpracovala osoba, která v dané době sama u ozbrojených sil působila,“ řekla minulý týden ústavní soudkyně Šimáčková.

Ústavní soudci sice nerozhodovali o Fojtíkově případu, nýbrž jen o Štrougalovi s Vajnarem, nicméně dopad to má podle žalobce Lelka i na tuto kauzu úplně stejný.

„Dozorující státní zástupce tedy řeší, že si opatří nové znalecké posudky od někoho jiného než od znalců, kteří je vypracovávali u Štrougala, Vajnara, ale i u Fojtíka. Aby pak mohl o věci rozhodnout s ohledem na verdikt Ústavního soudu,“ doplnil Lelek.

Ještě dva měsíce

„Musíme tedy najít znalce, který nebyl v KSČ, jak naznačil Ústavní soud, a ten nejspíš provede zkoumání u všech tří jmenovaných,“ dodal k tomu Lelek.

Předpokládá, že případ se tak zdrží ještě minimálně o dva měsíce. „Po obdržení posudku pak na základě jeho závěrů dojde buďto k vrácení věci policistům z ÚDV k jejímu došetření, anebo bude stíhání zastaveno,“ upřesnil šéf žalobců z Prahy 1.

Fojtíka obvinili pracovníci ÚDV letos v lednu z toho, že ani on nezabránil střílení do lidí utíkajících z ČSSR přes hranice. Za zločin zneužití pravomoci veřejného činitele mu hrozí dva roky až deset let vězení.

ÚS znovu otevřel stíhání komunistických pohlavárů Štrougala a Vajnara

Domácí

Za stejný zločin jako Fojtík, Štrougal a Vajnar byl původně obviněn i někdejší generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš, který ale v mezičase v 97 letech zemřel.

Obvinění všech iniciovala svým trestním oznámením Platforma evropské paměti a svědomí, která se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů.

Opíralo se o nově nalezené archiválie, které podle kriminalistů dokazují, že státníci měli informace o střelbě na hranicích a přímo dávali pokyny ministrům, jaké právní předpisy mají přijmout.

Reklama

Výběr článků

Načítám