Hlavní obsah

Policie obvinila pohlavára KSČ Fojtíka kvůli lidem zastřeleným na hranicích

Novinky, kub
Praha

Policejní úřad pro vyšetřování zločinů komunismu obvinil někdejšího vrcholného představitele někdejší Československé socialistické republiky, 92letého Jana Fojtíka. Kriminalisté mu kladou za vinu, že jako vysoce postavený činitel s řadou pravomocí nezabránil tomu, aby vojáci stříleli na lidi, kteří chtěli uzavřené komunistické Československo opustit útěkem přes hranici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Fojtík (vlevo) a Miroslav Štěpán na pohřbu herečky Jiřiny Švorcové (12. srpna 2011).

Článek

Trestní stíhání zahájil ve čtvrtek Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, který spadá pod policejní prezidium. Samotné trestní řízení začalo loni v říjnu na základě vlastního šetření úřadu.

Vyplývá to z dokumentu o zahájení stíhání, který rozeslal médiím advokát Lubomír Müller zastupující před soudy lidi stíhané za komunismu.

Policie stíhá bývalého člena předsednictva Ústředního výboru KSČ, což byla vrcholná instituce komunistické moci, kvůli zneužití pravomoci v souvislosti se smrtí a zraněními lidí na hranicích. Obvinění se týká Fojtíkovy činnosti ve výboru od dubna 1988 do listopadu 1989.

Soud možná otevře 72 let starý případ kolaborace

Krimi

„Ačkoli (...) si byl vědom vázanosti ČSSR mezinárodním paktem o občanských a politických právech, který zaručoval právo každého svobodně opustit kteroukoliv zemi včetně své vlastní, přesto neučinil při výkonu své pravomoci žádná konkrétní opatření směřující k přijetí právního předpisu, který by (...) nedovoloval použít střelnou zbraň proti osobám, které se neoprávněně pokoušely státní hranice ČSSR překročit,“ uvádí policie v listině.

Střelba do lidí na hranicích bez trestu. Žalobce zastavil stíhání Jakeše, Štrougala i Vajnara

Domácí

Policie Fojtíkovi klade za vinu, že i když měl v ruce pravomoc například fakticky úkolovat federálního ministra vnitra, neudělal nic pro to, aby k zabíjení na hranicích nedocházelo. Text obvinění pak zmiňuje osm případů, kdy stráže lidi snažící se o neoprávněné překročení čáry zastřelily nebo zranily.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Fojtík (uprostřed), Milouš Jakeš (vlevo) a Miroslav Štěpán na pohřbu herečky Jiřiny Švorcové (12. srpna 2011).

Jan Fojtík, toho času důchodce, byl vysoce postavený politik, kromě působení v ústředí KSČ byl mimo jiné poslancem Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění v období normalizace. Wikipedie ho rovněž označuje jako novináře a pedagoga, šéfoval novinám Rudé právo.

Fojtíkovo stíhání souvisí s dřívějším obviněním tří bývalých vrcholných představitelů komunistického režimu Miloše Jakeše, Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara, připomněla ČTK. Státní zástupce jejich stíhání loni zastavil.

Někdejší generální tajemník KSČ Jakeš totiž v mezičase zemřel a bývalý předseda vlády Štrougal i exministr vnitra Vajnar trpěli podle závěru znalců duševní chorobou, která jim trvale znemožňovala chápat smysl trestního stíhání.

Reklama

Související články

Soud rehabilitoval syna generála Píky

Syn komunisty zavražděného generála Heliodora Píky Milan Píka byl ve středu pražským městským soudem rehabilitován, rozhodnutí je pravomocné. Milan Píka byl...

Výběr článků

Načítám