Hlavní obsah

Stav pacientů po otravě alkoholem je stále vážný, někteří zřejmě oslepnou

Právo, Aleš Honus

Stav pacientů, kteří jsou hospitalizováni v nemocnicích po požití alkoholu nejasného původu, který byl zakoupen v jedné z havířovských trafik, je nadále kritický. Čtyři pacienti leží v havířovské nemocnici, tři z nich jsou v bezvědomí. Další muž ve věku 41 je ve vážném stavu na jednotce ARO nemocnice v Orlové. Kromě toho po požití nekvalitních stáčených lihovin zemřeli během několika uplynulých dní tři lidé. Policie po výrobci nápojů stále pátrá.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policie ve čtvrtek pozdě odpoledne prohledala několik stánků v Havířově-Šumbarku, jeden z nich je dosud uzavřen.

Článek

Mluvčí policie Soňa Štětínská uvedla, že policie má k dispozici zatím předběžné výsledky pitvy devětapadesátileté ženy. "Z nich vyplývá, že žena zemřela v důsledku intoxikace metylalkoholem. Další vyžádané rozbory dosud policisté nemají," sdělila Štětínská.

Podle náměstka ředitele havířovské nemocnice Jaroslava Luxe zatím nelze přesně specifikovat, jaké trvalé následky budou pacienti mít. „Tři ze čtyř pacientů, kteří jsou u nás hospitalizováni, jsou i nadále v bezvědomí a jsou napojeni na přístroje. Čtvrtý je na jednotce intenzivní péče,“ uvedl v sobotu dopoledne Lux.

Dodal, že lékaři se obávají, že pacienti budou mít trvalé následky. U některých z nich nelze vyloučit trvalou slepotu. „Kromě trvalého poškození zraku může dojít také k trvalému poškození vnitřních orgánů, například jater nebo ledvin,“ dodal Lux s tím, že jasněji by mělo být během dvou dnů.

Pátý pacient je hospitalizován v nemocnici v nedaleké Orlové. „Muž je udržován v trvalém spánku, jsou mu aplikovány léky na podporu srdeční činnosti, je napojen na umělou ledvinu a na dýchací přístroje,“ popsala jeho stav mluvčí nemocnice Radmila Fleischerová. „Prognóza je stále nejistá, situace se může změnit k lepšímu i k horšímu,“ dodala.

Nekvalitní alkohol má zřejmě tři oběti

Po požití nekvalitního alkoholu, který se objevil ve stáncích v Havířově a možná i v dalších městech, zemřeli v uplynulých dnech tři lidé - manželský pár ve věku 49 a 52 let a ve čtvrtek ještě 59letý muž. U toho ale zatím nebylo prokázáno, že otrava alkoholem byla způsobena lihovinami ze stejného zdroje.

Policie již ve čtvrtek v Havířově-Šumbarku v jedné z trafik zajistila dva barely čepovaného alkoholu, který nyní podrobuje expertíze. Varovala občany Havířova, aby veškerý stáčený alkohol, nakoupený v posledních dnech, raději nepili a aby o nákupu informovali nejbližší policejní stanici.

Kvůli vážnosti situace se varování týká nejenom Havířova, ale prakticky celého severovýchodu republiky. „Zajistili jsme určité množství podezřelého alkoholu, který bude podroben expertíze. Zároveň pokračujeme v pátrání po zdroji těchto lihovin,“ uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská.

Situace je vážná i proto, že v Havířově se o víkendu konají městské slavnosti, které každým rokem navštěvuje až patnáct tisíc lidí. Magistrát varoval, aby lidé nekupovali ve stáncích stáčený alkohol neověřeného původu. Přímo v areálu slavností je prodej tvrdého alkoholu tradičně zakázán.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám