Hlavní obsah

Starožitníka, který Univerzitě Karlově prodal kradené listiny, potrestal soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvodní soud pro Prahu 1 ve středu uložil tříletou podmínku starožitníkovi Josefu Salmonovi, který podle obžaloby prodal listiny ze 14. století Univerzitě Karlově, ačkoli věděl, že byly kradené. Salmon má také zaplatit peněžitý trest pět milionů korun a dalších 20 milionů z jeho majetku má propadnout ve prospěch Univerzity Karlovy. Salmon vinu odmítá, verdikt je nepravomocný. Starožitníkův obhájce i univerzita si ponechali lhůtu na odvolání. Uvedla to Česká televize (ČT).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Listina z roku 1347, v níž papež Kliment VI. schvaluje založení vysokého učení v Praze

Článek

V případu jde o pergamen z roku 1347, ve kterém papež schvaloval vznik vysokého učení. Univerzita dokumenty představila veřejnosti v červnu 2018, historici o nich do té doby nevěděli. Kupní smlouvu Univerzita Karlova podle svého rektora Tomáše Zimy podepsala s J Bankou, cena ani předchozí osudy listiny nebyly zveřejněny. "Univerzitě nebylo v době koupě známo, že by listiny měly pocházet z trestné činnosti," uvedl mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Univerzita Karlova získala vzácné listiny ze 14. století. Vážou se k jejímu vzniku

Věda a školy

Podle obžaloby cenné dokumenty před více než sto lety zmizely z archivu, šéf obchodu se starožitnostmi Salmon je získal v roce 2018 a obratem prodal univerzitě. Salmon přitom podle soudu věděl od znalce, že listiny byly kradené a má je odevzdat státnímu archivu. "Jedinou chybu, co jsem udělal, že jsem to neprodal v Londýně o nulu víc někomu jinému," řekl Salmon u soudu. Hájil se tím, že dokumenty koupil od starožitníka v Rakousku a s krádeží neměl nic společného. Soud mu ale neuvěřil.

Dvacet milionů korun, které by měla získat Univerzita Karlova, je podle žalobkyně zajištěno na Salmonově účtu z přípravného řízení. Listiny jsou v univerzitním trezoru, podle ČT na nich zůstává policejní plomba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám