Hlavní obsah

Starostu soudí kvůli účetní, která okrádala obec

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Sama si podle soudu určovala výši platu a na základě fiktivních pracovních smluv a faktur si z bankovního účtu obce posílala peníze na svoje konto. To všechno dnes již bývalé účetní obecního úřadu v Chodské Lhotě na Domažlicku Janě Faiglové (34) procházelo díky důvěřivému starostovi Františku Jílkovi (64), který za to v úterý skončil před domažlickým soudem.

Bývalý starosta Chodské Lhoty František Jílek u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Během sedmi let pracovnice úřadu připravila podle soudu obec o téměř dva miliony korun, což je čtvrtina jejího ročního rozpočtu. Za to byla také pravomocně odsouzena k 2,5 rokům vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky a povinností uhradit škodu.

Podle státní zástupkyně Jany Svobodové má však na vzniklé škodě svůj podíl viny i starosta. „Z pozice své funkce řádně nekontroloval doklady z pracovní agendy dotyčné zaměstnankyně úřadu, které podepisoval, aniž by je vůbec četl. Tím ji umožnil například pobírat vyšší mzdu, než na kterou měla nárok, nebo vystavovat fiktivních dohody s občany o provedení práce pro obec, za které obec platila, “ uvedla žalobkyně.

Šlo mi o rozvoj obce, řekl exstarosta Ostraty souzený kvůli fiktivním fakturám

Krimi

Podle žalobkyně svým jednáním starosta porušil zákonem mu uloženou důležitou povinnost při správě cizího majetku a způsobil značnou škodu.

Jílek u soudu řekl, že se žádného nezákonného jednání nedopustil, ale naopak se cítí být podvedený. „Práci starosty jsem se snažil vykonávat svědomitě a podle svých možností a schopností. Paní Faiglová zcela zklamala moji důvěru, kterou jsem do ní já i celé zastupitelstvo vkládali. Považuji za nespravedlivé, že v této věci stojí před soudem jako obžalovaný,“ prohlásil Jílek.

V čele obce stál 19 let a ve funkci skončil v roce 2018, kdy jej lidé i přes opětovnou kandidaturu nezvolili ani do zastupitelstva.

Starosta: Využila toho, že jsem laik

Jílek také nesouhlasí s tím, že by řádně nekontroloval práci účetní a předkládané dokumenty z její strany. „Nebylo v mých silách hlídat každý její krok a kontrolovat každý papír, jestli je dobře, nebo si ho někdo nějak upravil. Pevně jsem věřil, že účetní je někdo, kdo se nemýlí a dělá svoji práci zodpovědně. Bez toho, abych účetní bezmezně důvěřoval, se práce na takové obci jako je Chodská Lhota dělat nedá,“ prohlásil Jílek s tím, že práce pro něj byla složitá s ohledem na omezené možnosti obecního úřadu.

„Neměl jsem k dispozici žádný personál a ekonomické zázemí. Proto jsem také většinu věcí dělal sám. Můj pracovní den se neskládal pouze z kontroly účetnictví. Musel jsem zajišťovat chod mateřské školky, dovoz obědů pro důchodce nebo přidělovat práci údržbáři,“ vypočítával Jílek.

Nikdy jsem nedostal podnět, že je něco po finanční stránce v obci špatně.
František Jílek, exstarosta

Zdůraznil, že vzděláním je vyučený strojní zámečník. „Nikdo po mě nepožadoval, abych ovládal mzdovou agendu a podobné věci. To byla práce paní Faiglové, která během výběrového řízení prokázala, že má patřičné školy a že je obeznámena s prací účetní a sekretářky v obci. Bohužel využila toho, že jsem v účetních záležitostech laik, a bylo tak pro ni snazší zastřít svoji činnost, kterou vytvářela ke škodě obce,“ pokračoval exstarosta.

Před soudem také připomněl, že hospodaření obce pravidelně každý půl rok kontrolovaly pracovnice z krajského úřadu. „Předpokládám, že šlo o fundované úřednice. Nikdy jsem ale od nich nedostal podnět, že je něco po finanční stránce v obci špatně,“ tvrdil Jílek.

Krkonošská dotační kauza kolem lanovky na Sněžku: Policie navrhla obžalobu

Krimi

A zpochybnil i pravost dohod o provedených prací pro obec. „Smlouvy jsou sepsané na papíře, kde chybí hlavička obce. Nedokážu říci, jestli je na nich můj podpis. Já si toho nejsem vědom,“ hájil se Jílek.

Měla pověst odbornice

Před soudem také upozornil na zvláštní načasování svého trestního stíhání, a to před komunálními volbami na podzim roku 2018. „Podívejte se, jak jsem nakonec v hlasování dopadl. Nedostal jsem se ani do zastupitelstva. Půlka lidí v obci uvěřila, že jsem zloděj a podvodník a že jsem byl s paní Faiglovou spolčen,“ uzavřel Jílek.

Bývalý místostarosta obce Miroslav Jäger u soudu přiznal, že byl jednáním Faiglové překvapen a zároveň zděšen. „Nic totiž nenasvědčovalo tomu, že by k něčemu takovému mohlo dojít. Ba naopak. Naší účetní volali kolegyně z jiných obcí a žádali jí o radu, měla pověst odbornice. Žádné pochybnosti jsme ze začátku neměli,“ uvedl Jäger, který je dnes starostou.

První signál, že není něco v pořádku, přišel před třemi lety během kontroly z krajského úřadu. „Úředníci tehdy přišli na to, že pobírá neúměrný plat. Pak následovala další zjištění, která vyústila v trestní oznámení. Pro obec to byla dost citelná finanční ztráta, proto náhrada škody pro nás hodně znamená,“ uzavřel Jäger.

Soud bude pokračovat výslechy svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám