Hlavní obsah

Správce v kauze Trend: za krach může i Kocáb

Novinky, Lenka Kadeřávková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Správce konkurzní podstaty zkrachovalého fondu Trend Vítězslav Hálek míní, že téměř půl miliardy korun z firmy vyvedli nejen bývalí manažeři fondu, ale i jeho zakladatelé hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl. V této souvislosti na tuto skupinu sedmi osob podá trestní oznámení a stejně tak občanskoprávní žalobu na náhradu škody.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Uvedl to v pátek na tiskové konferenci v Praze. "Pro podání trestního oznámení jsem se rozhodl po prostudování trestního spisu kauzy Trend. Podle mého názoru došlo ze strany zakladatelů a bývalých manažerů fondu k porušení práv a povinností souvisejících se správou fondu, což vedlo k mnohamiliónové škodě," řekl s tím, že podle všeho se muži dopustili trestných činů podvodu, zneužívání informací v obchodním styku a případně dalších.

Podle Hálka bývalí šéfové Trendu akcie tohoto fondu v hodnotě téměř půl miliardy korun různě přehazovali do jiných personálně spjatých společností. "Já tvrdím, že efektem těchto transakcí mělo být vyvedení majetku, respektive cenných papírů z investičního fondu Trendu," prohlásil dnes.

Trend si vyčítám, uvedl Kocáb

Právu se nepodařilo Michaela Kocába dnes zastihnout, jak nicméně vyplývá z jeho vyjádření pro časopis Týden z počátku tohoto měsíce, hudebník nyní značně lituje toho, že se kdy ve fondu angažoval. "Trend si dodnes vyčítám a považuji to za největší chybu svého života," uvedl s tím, že on v žádném případě nechtěl fond rozprodávat.

"V Trendu jsem ještě působil, když se prodal první, asi půlmiliardový balík akcií, ale nemohl jsem proti tomu nic dělat. Protestoval jsem, stěžoval si, všechno marné," tvrdil.

Jeden z tehdejších manažerů, na kterého hodlá správce Hálek rovněž podat trestní oznámení, Zdeněk Kozák, označil tento krok za absurdní. Podle něj totiž bylo snížení majetku již výsledkem činnosti nového vedení fondu po jeho prodeji v srpnu 1995. "Přičítat ho tehdy odvolaným statutárním zástupcům je podle mého názoru absurdní," reagoval pro ČTK.

Správce se opírá o znalecký posudek

Správce Hálek na dotaz Práva, o co přesně své tvrzení o trestní odpovědnosti osob opírá, dnes bez větších podrobností odpověděl: "Součástí trestního spisu je znalecký posudek, který obsahuje konkrétní pohyby peněz, konkrétních částek na konkrétní účty."

Hálek chce trestní oznámení stejně jako žalobu podat v průběhu listopadu. Občanskoprávní žalobou se pak chce domoci toho, aby část soukromého majetku mohl zahrnout do konkurzní podstaty.

Celková škoda činí 1,4 miliardy

Trend založili v roce 1991 hudebníci Kocáb a Kratochvíl. V roce 1995 fond převzaly osoby kolem společnosti Královéhradecká brokerská a podle policie jej nezákonnými machinacemi připravily o převážnou část majetku. V trestní kauze Trendu a druhého vytunelovaného fondu Mercia je hlavním obviněným bývalý šéf Trendu Miroslav Hálek, který má s konkurzním správcem společné jen příjmení.

Policie škodu u obou fondů vyčíslila dohromady na 1,4 miliardy korun. Hlavní líčení či předběžné projednání obžaloby by mohl hradecký krajský soud nařídit v prvním čtvrtletí příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám