Hlavní obsah

Splnili jsme podmínky policie, řekl u soudu obžalovaný majitel growshopu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 3 v pondělí pokračoval v projednávání případu údajného šíření toxikomanie pražskými growshopy. Obžalovaní Michal Otípka a Pavel Smolík čelí obžalobě, že ve svých obchodech nabízeli a poskytovali návody a vybavení pro pěstování marihuany. Oba muži vinu odmítají, nabízené zboží prý konzultovali s policisty, podle kterých mělo být v pořádku.

Foto: Václav Lang, Novinky

Rostliny konopí (ilustrační foto)

Článek

Na pondělí byla předvolána jako svědkyně Pavla Němečková, vedoucí protidrogového oddělení Praha III. Podle Otípky to byla ona, která mu v roce 2013 měla říct, že za splnění podmínek podle nového judikátu mohou sortiment dále nabízet.

Otípka se jí ptal, zda smí na stánku na demonstraci Milion Marihuana March prodávat pěstební a kuřácké potřeby a semena konopí. „Ano, ale nesmíte zde mít návody a propagační materiály,“ odvětila mu prý Němečková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Udělali jsme to tak, jak nám policisté řekli
Michal Otípka

Ta si ale podle svých slov na rozhovor nevzpomíná. „Každý den mluvím s desítkami lidí, nemůžu si pamatovat rozhovor před dvěma lety,“ uvedla u soudu Němečková.

Otípka tedy na základě konzultace s policisty upravil i webové stránky obchodu, které ale byly následně proti němu použity jako důkaz. „Udělali jsme to tak, jak nám řekli, a pět týdnů nato vznikla kopie webu, což byl podle vyšetřovatele hlavní důvod pro trestní stíhání,“ prohlásil Otípka, který to považuje za nespravedlnost. Policie podle něj účelově změnila pohled na celou záležitost.

Policisté děkovali pořadateli konopného festivalu

U soudu se také přehrávaly policejní záznamy z mezinárodního veletrhu konopí a léčivých bylin Cannafest, na kterých bylo vidět vystavované zboží v podstatě stejného charakteru, jako nabízeli Otípka se Smolíkem. „Policisté po skončení akce přišli za pořadatelem, poděkovali za bezproblémovou akci a řekli, že se těší na příští ročník,“ poznamenal Otípka.

Jednání bylo odročeno na začátek listopadu, kdy by měl padnout i rozsudek. Otípkovi se Smolíkem hrozí až pětileté vězení a propadnutí zboží zabaveného při policejní razii v roce 2013. Policie tehdy provedla zátah na české growshopy kvůli údajnému šíření toxikomanie [celá zpráva]. Toho se prodejci měli dopouštět tím, že veřejně prezentovali a nabízeli materiály, které propagují pěstování a užívání marihuany.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie vtrhla do pražských growshopů

Policie opět zasahuje v takzvaných growshopech, obchodech s potřebami pro pěstování konopí na výrobu marihuany. Razii provádí na několika místech v Praze....

Výběr článků

Načítám