Hlavní obsah

Po zásazích v growshopech policie vyšetřuje 50 podezření na šíření toxikomanie

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, Petr Marek

Policisté v souvislosti s aktuálními zásahy v českých growshopech, tedy legálních obchodech, kde lze koupit i potřeby pro pěstování marihuany, začali ve více než 50 případech prošetřovat podezření z šíření toxikomanie. Zda je někdo stíhán, policie nebude zatím konkretizovat.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Policie začala s kontrolami growshopů na celém území Česka v pondělí a podle Ježkové v nich bude pokračovat i v dalších dnech a týdnech. "Probíhají úkony trestního řízení ve více než 50 samostatných trestních řízeních, která jsou zaměřena na trestný čin šíření toxikomanie," uvedla mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková.

Uvedený trestný čin spočívá v nabízení a veřejném prezentování materiálů, které propagují pěstování a podněcování užívání marihuany, návodů a prostředků k jejímu pěstování včetně semen a návodů k následnému zpracování a užívání tak, aby bylo dosaženo co největšího psychoaktivního účinku THC na organismus uživatele.

V obchodech policisté podle mluvčí proto některé zboží zajišťují, jde například o letáky, návody, katalogy a reklamní předměty, které propagují pěstování marihuany, nebo filtry, hnojiva, substráty a další předměty potřebné k pěstování konopí. "Následně budou podrobeny znaleckému zkoumání a zda v konkrétním obchodě je naplněna skutková podstata trestného činu," řekla Ježková.

Čtyři zavřené obchody na Olomoucku

Různý materiál a zboží pro šíření toxikománie zajistili policisté ve čtyřech kamenných obchodech na území Olomouckého kraje. Všechny tyto „growshopy“ byly uzavřeny.

„Zajištěný materiál byl zaslán k expertizám. Tři kamenné obchody provozovaly také internetové stránky. Zajištěny byly rovněž tři drobné pěstírny. Pět osob je podezřelých z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a šíření toxikomanie. Nikdo však zatím nebyl obviněn,“ řekl Právu v úterý policejní mluvčí Josef Bednařík s tím, že případy byly realizovány v Olomouci, Prostějově, Přerově a v Šumperku.

Například v Plzeňském kraji policie provedla podle krajské mluvčí Jany Tomkové tři domovní prohlídky a tři prohlídky jiných prostor v Plzni a na Tachovsku a zadržela dva podezřelé. "Při prohlídkách policisté zajistili řadu předmětů a věcí, které mohou souviset s předmětnou trestnou činností," uvedla mluvčí.

Přibývá obchodů s technologiemi 

S ohledem na prvopočáteční fázi šetření nechtěla zatím uvést v případu konkrétnější informace. Policejní zásah Ježková zdůvodnila mimo jiné tím, že v Česku od roku 2007 výrazně přibývá vnitřních pěstíren konopí a spolu s tím i kamenných a internetových obchodů, které nabízejí k tomu potřebné technologie.

"Cílem pěstování v těchto speciálně upravených podmínkách je maximalizace obsahu psychoaktivní látky THC ve vypěstovaném konopí," prohlásila mluvčí.

V loňském roce podle ní policisté zajistili rekordních 563 kilogramů marihuany a odhalili 199 pěstíren konopí, přičemž jejich roční produkční schopnost byla podle odhadu zhruba sedm tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám