Hlavní obsah

Soudkyně z Ústí u soudu odmítla, že řídila opilá

Most

Místopředsedkyně ústeckého krajského soudu Markéta Lehká u soudu v Mostě v úterý odmítla, že řídila pod vlivem alkoholu. Hlídka jí při dechové zkoušce loni v prosinci naměřila 1,8 promile. Podrobit se krevnímu testu Lehká nechtěla. U soudu řekla, že užila kapky proti kašli a následně si stříkla i antiseptický sprej do krku. Znalec však zcela vyloučil, že by naměřené hodnoty byly způsobeny uvedenými léky. Ženě hrozí až rok vězení.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Místopředsedkyně ústeckého krajského soudu Markéta Lehká, která čelí obžalobě za řízení pod vlivem alkoholu

Článek

Soudce Benno Eichler navrhl Lehké provedení vyšetřovacího pokusu s tím, že by přímo v soudní síni požila léky a následně podstoupila dechovou zkoušku. Na to obhájce reagoval slovy, že si to musí s klientkou rozmyslet.

„Celé záležitosti je mi nesmírně líto, je mi nepříjemná. Tvrdím, že jsem neřídila pod vlivem alkoholu," řekla soudkyně a dodala, že v ten den jí nebylo moc dobře. Policista ji v Mostě zastavil po páté hodině odpolední na cestě z tréninku synů.

Řekla, že si před jízdou vzala 40 až 50 kapek bromhexinu, který používá, když má problémy s hlasivkami. „Kluci byli rozjívení, dostala jsem záchvat kašle a několikrát jsem si stříkla stopangin," uvedl.

Soudce Sotolář manipuloval s protokoly, soudit ale může dál

Krimi

Policista u soudu řekl, že automobil zastavil kvůli tomu, že vozidlo začalo přejíždět z pruhu do pruhu a následně přejelo lehce do protisměru. „Dal jsem pokyn k zastavení a zavolal kolegy, že budu potřebovat přístroj na dechovou zkoušku," uvedl. „Cítil jsem trochu zápach alkoholu v autě," uvedl. Následně řidičku vyzval, aby vystoupila. Na dotaz, zda pila alkohol, uvedla, že požila léky.

Výsledek první dechové zkoušky provedené v 17:28 hodin byl 1,8 promile a u druhé provedené v 17:33 hodin byla hodnota 1,75 promile. „Není vůbec o čem diskutovat. Byl to alkohol, k tomu není co více dodat," uvedl znalec obžaloby Jiří Fišer.

U stopanginu je podle něj možné, že koncentrace vyletí velmi rychle nahoru, následně však rychle padají dolů. U druhého dechové zkoušky by tak podle Fišera byla hodnota již mizivá

Voják v opilosti poškrábal obrněnce. K soudu nepůjde

Domácí

Další dva vyslechnutí policisté potvrdili, že z řidičky byl cítit alkohol a motala se. Obhajoba pořádala soud o doplnění dokazování. Chce předložit vlastní znalecký posudek. Soudce Eichler odročil hlavní líčení na 8. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám