Hlavní obsah

Soudce Sotolář manipuloval s protokoly, soudit ale může dál

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) potrestal v úterý soudce pražského městského soudu Alexandra Sotoláře za to, že manipuloval s protokoly při projednávání případu Opencard. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) pro soudce požadovala odvolání z funkce, kárný senát ale nakonec vyhověl návrhu předsedy městského soudu Libora Vávry a Sotolářovi vzal pouze funkci předsedy senátu.

Soudce Alexandr Sotolář u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Soudce svévolně pozměnil protokol u výpovědí obžalovaných či svědků v několika desítkách případů při projednávání obžaloby v kauze Opencard. „Posouval při tom smysl sdělení, někdy více, někdy méně. Vyjádření někdy měnil v pravý opak, jindy vkládal do protokolu nové věty. Musel si být vědom, že takto provedené změny neodpovídají skutečnosti,“ uznal kárný senát v čele s předsedou Alešem Roztočilem.

Vrchnímu soudu došla trpělivost, případ Opencard a pražských radních dostane nový soudce

Domácí

Ministryně Benešová už dříve soudce dočasně zbavila funkce a před kárným senátem horovala za jeho úplné odvolání. „Není to jenom ostuda, je to něco nemyslitelného, co by se vůbec nemělo v justici dít, totálně to znevěrohodňuje justici,“ řekla Benešová.

Nikdo podle ní nemůže zaručit, že Sotolář nebude podobný postup opakovat v budoucnosti. Sotolářův nadřízený Vávra byl mírnější. „Nepovažuji to za zločin, ale je to gigantická ostuda, a to i pro náš soud,“ povzdechl si Vávra.

Opaření má být výstrahou

Sotolář připustil, že existují rozdíly mezi zvukovým záznamem z jednání a protokolem, ale vyloučil, že by změny dělal proto, aby někomu uškodil. „Proč bych to dělal? Neměl jsem žádný osobní zájem na výsledku řízení, případně snad na odsouzení obžalovaných,“ hájil se tím, že upravoval jen ta místa v protokolech, kde přepisy nebyly úplné, obsahovaly nedokončené věty nebo v nich bylo něco nepřesně zachyceno.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Alexandr Sotolář (vlevo)

Kárný senát nakonec k nejpřísnějšímu trestu nepřistoupil. „Kárně obviněný takto nepostupoval proto, aby poškodil obžalované a dosáhl jejich odsouzení. Uložené opatření je dostatečnou výstrahou,“ konstatoval Roztočil.

Sotolář dvakrát uznal bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a další někdejší pražské radní vinnými z porušování povinností při správě cizího majetku. V roce 2012 podle obžaloby neoprávněně zvýhodnili firmu Haguess, tehdejšího vlastníka práv k Opencard.

Vrchní soud oba Sotolářovy rozsudky zrušil. Případ dostala na starost nová soudkyně a ta rozhodla opačně, obžalované osvobodila s tím, že nerozhodovali svévolně, ale na základě odborných stanovisek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám