Hlavní obsah

Soudkyně, která osvobodila Nečasovou a zpravodajce, přišla o případ

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze odebral kauzu zneužití Vojenského zpravodajství soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 Heleně Králové, která opakovaně zprostila Janu Nečasovou i zpravodajce viny. Vyplývá to z prosincového usnesení o zrušení dalšího osvobozujícího rozsudku, které poskytla mluvčí soudu Markéta Puci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Nečasová a advokát Eduard Bruna

Článek

„Nařizuje se, aby věc byla projednána a rozhodnuta jiným samosoudcem,” uvedl v usnesení předseda senátu pražského městského soudu Richard Petrásek.

Trestní řád tento krok odvolacímu soudu umožňuje, pokud věc vrací soudu prvního stupně k novému projednání a rozhodnutí. Zpravidla se tak děje tehdy, když daný soudce v kauze opakovaně nerespektuje právní názor nadřízeného soudu.

Králová poprvé Nečasové (dříve Nagyové) trestním příkazem uložila roční podmínku. Po zásahu městského soudu v nařízeném hlavním líčení všechny obžalované zprostila. Stejný verdikt se opakoval i po úspěšném odvolání státních zástupců.

Obžaloba se snaží dokázat, že někdejší šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase zneužila bez vědomí ministra obrany Vojenské zpravodajství ke sledování své sokyně, premiérovy tehdejší manželky Radky.

V případu figurují i dva bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a důstojník Jan Pohůnek.

Aféru odstartoval policejní zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kterému šéfoval Robert Šlachta, na Úřadu vlády v červnu 2013. Nečasův kabinet později padl a expremiér se s Nagyovou oženil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám