Hlavní obsah

Soudce poslal muže protizákonně do vazby, přijde o peníze

Právo, pko
Brno

Teplický soudce Miroslav Čapek přijde o část platu. Za to, že do vazby poslal protizákonně muže za skutky, které nebyly ani trestným činem, jej kárný senát Nejvyššího správního soudu potrestal snížením platu o 15 procent na dobu čtyř měsíců.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Miroslav Čapek (vpravo) s obhájcem Stanislavem Balíkem u NSS v Brně. Archivní snímek

Článek

Ve stejném případu kárný senát před několika měsíci potrestal i státní zástupkyni Zuzanu Leitmannovou, která pro muže vazbu navrhla. Ta přišla o 10 procent jedné výplaty.

V kauze šlo o uvalení vazby na muže, který poslal mentálně postižené dívce fotku ztopořeného penisu. Muž poté ještě fantazíroval o tom, kterak postiženou dívku unese, odveze ji do lesa na chatu svého dědy a až se na všechno přijde, sám spáchá sebevraždu. Muže nahlásila sama dívka, které se muž se svými plány dopředu svěřil. Leitmannová na něj navrhla uvalit vazbu a soudce Čapek návrhu vyhověl.

Jednání nebylo trestné

Háček spočíval v tom, že trestní zákoník nepamatuje příslušným paragrafem na plánování únosu duševně nemocného. K tomu, aby se skutečně jednalo o trestný čin, musel by být skutek dokonán nebo by se o něj pachatel musel aspoň pokusit.

Samotné plánování ale trestné není, což podle kárného senátu měli státní zástupkyně i soudce vědět. Navíc podle státního zastupitelství není trestné ani jednorázové zaslání nemravné fotografie nezletilé osobě.

Muž strávil ve vazbě necelé dva týdny a na svobodu se dostal po zásahu dozorové státní zástupkyně, která trestní stíhání zrušila.

Soudce Čapek nestál před kárným senátem poprvé. Před časem přišel o část platu za to, že v době komunálních voleb rozeslal e-mailem fiktivní přepisy údajných rozhovorů teplického primátora Jaroslava Kubery, loni vyvázl bez trestu v případu, kdy svému nadřízenému napsal dopis, v němž si stěžoval na kolegu a kritizoval údajně nerovný přístup nadřízených.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám