Hlavní obsah

Soud zvýšil trest muži, který nelegálně přeprodával zbraně na Ukrajinu

Novinky, bad
Praha

Čtyři roky ve vězení stráví čtyřiačtyřicetiletý Václav Bureš, který bez povolení prodával pistole a samopaly podobné těm, kterými před pěti lety vraždili teroristé v Paříži. Vrchní soud v Praze na základě odvolání státního zastupitelství zvýšil Burešovi o rok tříletý trest, který dostal v lednu v Plzni. Verdikt je pravomocný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Václav Bureš u soudu

Článek

„Nejednalo se o žádný jednorázový obchod, nákup více než dvě stě zbraní po dobu přesahující několik let má soud za prokázaný,“ uvedl soudce-zpravodaj Roman Drahný. „Obžalovaný rozhodně nebyl žádným laikem, po delší dobu se zabýval obchodem se střelnými zbraněmi. Soud je přesvědčen, že obžalovaný byl minimálně srozuměn s tím, jaké náležitosti pro zhodnocování zbraní v ČR platí,“ dodal s tím, že Slovensko je v těchto náležitostech benevolentnější.

U hlavního líčení Bureš tvrdil, že zbraně sice české vyhlášce odporovaly, ale nebyly prý střelbyschopné. Podle soudu Bureš také nutně musel vědět, že nejedná úplně podle regulí, když zbraně nakupoval na cizí doklady.

Prodával samopaly podobné těm, jaké použili teroristé v Paříži. Dostal tři roky

Krimi

Bureš mezi lety 2010 a 2015 nakoupil na Slovensku 200 úředně znehodnocených samopalů a přes třicet pistolí, které následně prodával ukrajinskému zákazníkovi. Podle Bureše mu kupec měl tvrdit, že zbraně jsou pro sběratele. „S ohledem na geopolitickou situaci lze očekávat, že to nebylo pro sběratelské účely,“ konstatoval soudce.

Zbraně ale nesplňovaly požadavky české legislativy pro znehodnocování a podle znalců se daly poměrně snadno reaktivovat. Právě nedostatečně znehodnocenými slovenskými samopaly, přestavěnými zpátky na použitelné, vraždili v roce 2015 v Paříži islámští teroristé.

Bureš neměl potřebné dokumenty jako zbrojní pas, licenci nebo povolení od ministerstva průmyslu a obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám