Hlavní obsah

Soud ztrestal mladíky za brutální vraždu podnikatele

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Za brutální vraždu 27letého ostravského podnikatele Radima Lukáše vyměřil ve středu ostravský krajský soud 13 a půl let vězení Tomáši Migaĺovi (21). Jeho komplic stráví ve věznici jen sedm a půl roku, a to jen díky tomu, že v době spáchání zločinu mu bylo sedmnáct let.

Foto: Marie Charvátová

Výstava fotografií Poznej světové dědictví Unesco na zámku Mníšku.

Článek

Nález mrtvého podnikatele šokoval loni na jaře veřejnost. Zohavené zbytky jeho těla ve vysokém stupni rozkladu našli kriminalisté po několikatýdenním pátráním v lese nedaleko Ostravy pod vrstvou hlíny a větví.

Oba mladí vrazi studovali Střední odbornou školu ochrany osob a majetku v Ostravě-Hrabůvce, která podle svých internetových stránek připravuje mladé muže pro práci u policie a v bezpečnostních službách.

Společně s třetím, devatenáctiletým komplicem Petrem Beránkem z Ostravy, který vyvázl jen s podmíněným trestem, se mladíci nejprve pokusili podnikatele oloupit. Toužili po jeho údajných miliónech. Neuspěli, a tak se rozhodli muže zabít. To ale Beránek nevydržel a utekl. Proto byl obžalován jen z loupeže.

Na oběť čekali u garáží

Na svou oběť si všichni tři počkali loni 3. května dopoledne u garáže v Ostravě-Zábřehu, kde ho napadli takzvaným boxerem. "Požadovali vydání peněz, poté jmenovanému svázali lepicí páskou ruce a uložili ho do zavazadlového prostoru jeho vlastního vozidla," uvádí obžaloba. Beránek pak sebral Lukášovu peněženku s dosud nezjištěnou částkou, platební kartu a osobní doklady a z garáže odešel.

Zbylí dva mladíci potom Lukáše zavezli autem k pískovně nedaleko Staré Vsi nad Ondřejnicí na Frýdecko-Místecku. Tam mu zalepili oči a znovu jej napadli boxerem a cihlou, tentokrát ale s mnohem větší intenzitou. Zároveň žádali vyplacení tří miliónů korun. Napadený jim tvrdil, že tolik peněz nemá, a nabízel elektroniku za 100 tisíc korun, to ale útočníkům nestačilo, a tak Lukáše usmrtili.

Zametali stopy

Když se ujistili, že oběť již nežije, zatáhli bezvládné tělo do lesa, kde ho zahrabali a místo ještě přikryli větvemi. Lukášovo BMW kriminalisté objevili krátce poté, co jeho zmizení oznámili příbuzní. Auto bylo odstaveno v prostoru lokality Pustevny v Beskydech. Později také policisté zjistili, že pachatelé ještě v den vraždy na Lukášovu kartu vybrali z bankomatu čtyři tisíce korun a za dva dny z jiného bankomatu ještě tisíc korun.

Při prvním kontaktu s kriminalisty se chovali velmi sebejistě. Policisté přiznali, že studenti se snažili využít svých znalostí například k zametání stop. "Jako předmět ve škole měli například kriminalistiku a kriminologii. Mysleli si, že jsou tak dobří, že na ně policisté nemají," uvedl po jejich zadržení vyšetřovatel Radovan Vojta.

Svoji vinu při výsleších po svém zatčení svalovali jeden na druhého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám