Hlavní obsah

Soud zrušil vyhazov učitelky, která dohlížela na hygienu žáků

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Olomoucký okresní soud (OS) vyhověl v úterý žalobě učitelky Vandy Fabiánové, kterou podala na Základní školu v Tršicích na Olomoucku, soudce označil její výpověď ze školy za neplatnou. Pracovní poměr s ní vedení školy ukončilo loni po pobytu na škole v přírodě. Důvodem výpovědi bylo mimo jiné to, že údajně zneužívala prvňáčky, když dohlížela na hygienu jejich intimních partií.

Soud zrušil vyhazov učitelky, která dohlížela na hygienu žákůVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Ředitel školy Jaromír Vachutka zváží odvolání, Fabiánová zase žalobu na něj za poškození dobrého jména.

Neprokázalo se, že by učitelka při provádění hygieny žáků porušila nějaký předpis.
soudkyně

Fabiánová od počátku vinu odmítala, a proto ve snaze očistit své jméno, se u soudu domáhala neplatnosti výpovědi. Postavili se za ni i rodiče žáků. Petici na obhajobu učitelky s požadavkem odstoupení ředitele školy podepsalo přibližně tisíc lidí.

Učitelku přijala od nového školního roku škola v sousedních Doloplazech a spolu s ní tam přešlo také 14 z 18 dětí z její tršické třídy.

Foto: Petr Marek, Právo

Vanda Fabiánová v úterý u soudu

„Neprokázalo se, že by učitelka při provádění hygieny žáků porušila nějaký předpis. Žádný totiž přesně nestanovuje, jak hygienu provádět a kontrolovat. Bylo proto pouze na její úvaze, jak to bude dělat. Neprokázalo se ani to, že by se v koupelně zavírala výlučně s chlapci, starala se i o dívky. Nezjistilo se, že by chlapci jejím jednáním byli vystavení zneužívání,“ vysvětlila předsedkyně senátu Jaroslava Jechová.

Zdůraznila i to, že o zvýšenou kontrolu při hygieně Fabiánovou požádali samotní rodiče, jejich ratolesti nestrádaly a neutrpěly ani žádnou psychickou újmu. „Kdyby tomu tak bylo, doma by to jistě řekly. Jenže děti si na nic nestěžovaly,“ dodala Jechová.

Bude slavit

Fabiánová verdikt přijala s úlevou. Ví ale, že vyhráno ještě nemá. „Jsem ráda, že to dopadlo v můj prospěch. Samozřejmě to s dětmi ještě dnes oslavíme. Doufám, že stihnu pátou hodinu a uvidím se s nimi v družině. Na druhé straně předpokládám, že se ředitel odvolá. Bude to asi trvat ještě dlouho,“ řekla po rozhodnutí OS Fabiánová.

Zopakovala také, že ona i děti, které spolu s ní přešly do školy v Doloplazech, se do Tršic chtějí vrátit. „Počítám s tím, ale také vím, že to bude těžké,“ potvrdila učitelka a připustila, že zváží i žalobu na ředitele za poškození dobrého jména.

„Jsem šťastná, že jeden proces skončil a nějak se mi do soudní síně nechce vracet. Budu o tom však uvažovat,“ zakončila Fabiánová.

Ředitel s rozhodnutím OS nesouhlasí. „Jako ředitel jsem z verdiktu zklamán a myslím, že zklamaní jsou i další ředitelé škol. Zklamán jsem i jako zákonný zástupce dvou dětí. Pochybení, kterých se Fabiánová dopustila, bylo příliš. Zvážím odvolání,“ prohlásil Vachutka.

Odvolají ředitele?

Radost naopak měli rodiče žáků. „Jsem spokojen. O mé děti bylo na škole v přírodě postaráno. Kdyby je nikdo nehlídat, mohly přijet zraněné, nemocné. Jsem šťastný, že jsou takoví učitelé jako paní Fabiánová, kteří se o děti starají, aniž by se báli někoho nad sebou, že něco dělají špatně,“ řekl Právu Josef Muck.

Obec jako zřizovatel školy, jak dodal, by se s ředitelem měla podle něj rozloučit. „Verdikt je pro mě tak jednoznačný, že by zastupitelé z něj měli vyjít,“ je přesvědčen Muck.

„Zastupitelstvo s kroky ředitele nesouhlasí. Odvolat ho však není tak jednoduché. Moc možností, jak to udělat, nemáme. Počkáme si na pravomocné rozhodnutí soudu. Pokud se ho ale nedočkáme do 1. ledna příštího roku, kdy mu končí smlouva, s největší pravděpodobností mu ji neprodloužíme,“ řekl Právu již dříve místostarosta Tršic Jan Březovský (nezávislý).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám