Hlavní obsah

Oblíbenou učitelku vyhozenou kvůli údajnému obtěžování dětí u soudu kritizovaly bývalé kolegyně

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Tvrdé kritice podrobily v úterý u Okresního soudu (OS) v Olomouci bývalé kolegyně učitelku Vandu Fabiánovou, která byla na konci minulého školního roku vyhozena ze Základní školy v Tršicích na Olomoucku. Pedagožka čelí nařčení, že loni v květnu na škole v přírodě v Ostružné na Jesenicku sexuálně obtěžovala prvňáky. To odmítá nejen ona, ale i rodiče údajně obtěžovaných dětí.

Oblíbenou učitelku vyhozenou kvůli údajnému obtěžování dětí u soudu kritizovaly bývalé kolegyněVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Vypovídající učitelky u soudu tvrdily, že jednání Fabiánové týkající se hygieny chlapců, kdy dohlížela na to, jak si umývají intimní partie, je zaskočilo a vyděsilo. Fabiánová si to podle nich neměla dovolit. Poukázali stejně jako už dříve ředitel školy Jaromír Vachutka také na to, že ve čtyřech případech na škole v přírodě pochybila i jako zdravotnice, například u žákyně astmatičky, u níž podle nich nedostatečně řešila její problémy s alergickou reakcí.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Učitelka Vanda Fabiánová v budově Okresního soudu v Olomouci.

Fabiánová chce u soudu očistit své jméno a domáhá se neplatnosti výpovědi, kterou dostala. Tvrdí, že kauza je vykonstruovaná proto, že nepodepsala dohodu o ukončení pracovního poměru. Hájí se tím, že ji o přímý dozor nad hygienou dětí žádali rodiče.

Verdikt u OS zatím nepadl. Jednání bylo znovu odročeno.

Chtěla po kolegyni, aby chlapcům kontrolovala předkožku

„Kolegyně Fabiánová, které jsem pomáhala s hygienou chlapců, mě v průběhu školy v přírodě žádala, ať je umyji a zkontroluji jim předkožku. To přesto, že již byli osprchovaní. Když jsem to odmítla, prohlásila, že už na ně dohlížet nebudu, a poslala mě k děvčatům. Pak se se dvěma z nich postupně zavřela do sprchy, a jak vyšli, mi řekla, že byli špinaví. Zaskočilo mě to. Vše jsem pověděla kolegyni Veronice Hulové a ta pak o tom informovala vedoucí učitelku,“ vypověděla u OS pedagožka Veronika Křepelková.

Ve škole už nepracuje. Dala výpověď, a to prý proto, že byla pod obrovským tlakem tršických rodičů, kteří se postavili na stranu Fabiánové.

O podobných zkušenostech hovořila i učitelka Hulová. „Rodiče na mě útočili na ulici. Posílali mi výhrůžné dopisy, přičemž v těch anonymních výhrůžky směřovaly nejen na mě, ale i na mé děti,“ uvedla u OS Hulová. I ona pak jednání Fabiánové označila za nepřípustné. „Vždyť my nesmíme dětem sahat ani na hlavu, když máme podezření, že mají vši. Natož zavírat se s nimi ve sprše,“ řekla mimo jiné zástupkyně ředitele tršické základní školy.

Také Eva Žundálková, vedoucí učitelka školy v přírodě, kde k pochybením Fabiánové mělo dojít, se podle svých slov stala obětí „nehezké“ kampaně rodičů. „Nevybíravě nás osočovali, pomlouvali s tím, že jsme si vše vymyslely už dopředu,“ tvrdila u OS Žundálková. „Je mi to líto, ale musím konstatovat, že jako se zdravotníkem bych se na školu v přírodě s Fabiánovou příště už bála,“ dodala pak ještě na adresu bývalé kolegyně.

Učila na škole 11 let a byla oblíbená

Za oblíbenou kantorku, která v Tršicích učila 11 let, se po jejím propuštění postavili rodiče. Učitelku přijala od nového školního roku škola v sousedních Doloplazích a spolu s ní tam přešlo také 14 z 18 dětí z její tršické třídy. Petici na její obhajobu s požadavkem odstoupení ředitele školy podepsalo přibližně tisíc lidí, pro jeho odvolání je i část samotných pedagogů. Svůj názor prezentovali na posledním zasedání obecního zastupitelstva.

Obec však do sporu vstoupit zatím nehodlá. „Zastupitelstvo s kroky ředitele nesouhlasí. Odvolat ho však není tak jednoduché. Moc možností, jak to udělat, nemáme. Počkáme si na pravomocné rozhodnutí soudu. Pokud se ho ale nedočkáme do 1. ledna příštího roku, kdy mu končí smlouva, s největší pravděpodobností mu ji neprodloužíme,“ řekl Právu v úterý místostarosta Tršic Jan Březovský (nezávislý).

Reklama

Výběr článků

Načítám