Hlavní obsah

Soud zprostil řidiče kamionu viny za nehodu u Rokycan, při které uhořel motorkář

– Rokycany

Před třemi lety se Patrik Altmann (43) vracel z Německa s novým návěsem. Za Rokycany odbočoval vlevo k firemnímu parkovišti, když najednou uslyšel burácení motorky. Následovala rána a pak ohnivé peklo. Do palivové nádrže Altmannova kamionu narazil 44letý řidič motocyklu BMW, který se snažil nákladní vůz předjet. Soud ve čtvrtek rozhodl, že řidič kamionu za nehodu nemohl.

Foto: Novinky

Kamion i motorka po nehodě shořely (30. července 2018)

Článek

Za hrůzostrašným karambolem udělal ve čtvrtek tečku rokycanský okresní soud, který Altmana zprostil obžaloby z usmrcení z nedbalosti. Verdikt není pravomocný, žalobkyně se proti němu na místě odvolala, spis tedy zamíří k nadřízené instanci, kterou je Krajský soud v Plzni.

Podle předsedkyně senátu Marty Kubalíkové nelze nehodu přičítat obžalovanému. „Z důkazu vyplývá, že řidič nákladní soupravy před odbočením nemusel vůbec motorku vidět,“ uvedla soudkyně.

Upřesnila, že Altman před křižovatkou výrazně snížil rychlost a s dostatečným předstihem zapnul blinkr. Pak zkontroloval situaci za vozidlem a provedl samotný manévr.

„Nelze po obžalovaném požadovat, aby se při odbočování nepřetržitě či průběžně díval za sebe a nesledoval, co se děje ve směru jeho jízdy,“ pokračovala soudkyně.

Za nehodu, při níž uhořel motorkář, soudí řidiče kamionu

Krimi

Upozornila na to, že řidiči jedoucí za odbočujícím vozidlem se zapnutým blinkrem si mají počínat tak, aby na změnu směru jeho jízdy stihli reagovat včas.

Ze spisu vyplývá, že se motorkář k vozidlu přiblížil rychlostí okolo sta kilometrů v hodině ve vzdálenosti přibližně dvaceti metrů.

„Tím se stal pro řidiče kamionu prakticky neviditelným. Altmann se pohyboval v místě, kde je povolena devadesátka, poloviční rychlostí. Před křižovatkou zapnul směrovku, a ještě sundal nohu z plynu, přičemž se mu rozsvítila brzdová světla. Je na každém účastníkovi silničního provozu, který jede za takovým vozidlem, aby zbystřil, jestli se něco neděje,“ vysvětila soudkyně.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič kamionu Patrik Altmann u soudu (24. října 2019)Video: Patrik Biskup, Právo

V inkriminovaném místě je navíc značené odbočení na parkoviště pro kamiony, takže řidič motorky mohl odbočení nákladního vozidla předvídat.

Altmann od počátku tvrdil, že byl opatrný, ale motorkáře neviděl. „Než jsem začal odbočovat, nikoho jsem za sebou neviděl. Najednou tam byl motorkář, ozvala se rána a pak začalo hořet,“ vypověděl řidič u soudu.

Policista dostal za zmlácení zraněného motorkáře podmínku

Krimi

Ke střetu došlo na rovném úseku silnice u odbočky do areálu spediční firmy. V místě není žádný odbočovací pruh.

„Asi 500 metrů před křižovatkou jsem sundal nohu z plynu a začal přibržďovat motorem. V tu chvíli mne předjel jeden motorkář. Protože jsem předpokládal, že za ním může jet další, pozorně jsem sledoval dění za mnou ve zpětném zrcátku, ale nikoho za sebou nebo vedle sebe jsem neviděl,“ popisoval Altmann situaci, která předcházela samotné nehodě.

Asi dvě stě metrů před odbočením snížil rychlost na 20 kilometrů za hodinu, zapnul blinkr a znovu se podíval do zpětného zrcátka.

„Nikdo za mnou nejel. Když jsem začal zahýbat a byl s vozidlem již v levém pruhu, zaslechl jsem zvuk motorky v silných otáčkách. Ještě jsem se rychle koukl do zrcátka, ale nic tam neviděl. Pak přišel náraz,“ vybavoval si řidič kamionu dramatické okamžiky.

Motorkář, který srazil policistku, dostal u soudu v Šumperku dva a půl roku

Krimi

Zastavil, odpoutal se a vyběhl z kabiny. Po nárazu začaly motorka i kamion hořet.

„U nádrže za kabinou ležela na zemi motorka. Snažil jsem se nejprve najít jejího řidiče. Motorka ale začala hořet, tak jsem se snažil dostat pro hasičák v přední části návěsu, ale dvířka od schránky byla nárazem zdeformovaná a nešla otevřít. Oheň se poté rozšířil na celý kamion,“ uvedl dále Altmann.

Nehodu vysvětlil tak, že motorkář musel jet těsně za návěsem. „Tam jsem ho ve zpětném zrcátku nemohl vidět. Pak musel prudce vyrazit zpoza vozidla. To už byl mžik,“ dodal obžalovaný řidič.

Pozůstalí po zemřelém motorkáři požadovali po Altmannovi odškodnění v řádu milionů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám